Engelskt namn: Clinical Education in Dietetics
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-22
Kursplan för kurser med start mellan 2023-07-24 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2022-07-25 och 2023-07-23
Kursplan för kurser med start mellan 2019-12-30 och 2022-07-24
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-13 och 2019-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2016-07-25 och 2018-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2016-07-24
Kursplan för kurser med start mellan 2010-08-16 och 2014-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2009-01-19 och 2010-08-15
Kurskod: 2KN017
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-05-14
Reviderad av: Prefekten, 2024-02-29
I kursen tillämpas, integreras och utvecklas yrkeskunnandet som dietist i klinisk verksamhet. Det innefattar bland annat utredning, åtgärder, uppföljning och utvärdering av kost- och nutritionsbehandling samt kostinformation till enskilda och grupper utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta inkluderar även dokumentation samt samverkan med patienter, deras närstående och med andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården. Beroende på den verksamhet där den kliniska utbildningen utförs kommer studentens kunskapsfördjupning att ligga inom olika områden.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Godkänt betyg från alla kurser som ingår i dietistprogrammet till och med termin 5 (150 hp) eller motsvarande.
Kursen omfattar tio veckor varav åtta veckor verksamhetsförlagd utbildning under handledning av legitimerad dietist. Lärande sker i klinisk verksamhet, som kan vara förlagd på annan ort än studieorten. I kursen ingår även obligatoriska seminarier och skriftliga uppgifter. För studenter vars kliniska utbildning genomförs på annan ort kan en viss ekonomisk ersättning utgå.
Kursen examineras genom följande examinationer:
Efter genomgången kurs avger handledaren ett skriftligt omdöme om studenten. Omdömet utgör det huvudsakliga underlaget för examinerande lärares beslut om betyg på kursen. Även individuella skriftliga uppgifter samt närvaro vid obligatoriska seminarier ligger till grund för det slutgiltiga betyget. För att bli godkänd på kursen krävs det att samtliga obligatoriska moment på kursen är godkända. Som betyg används en tvågradig betygsskala: U Underkänd och G Godkänd.
För kurs med praktik skall bedömningen av praktik ske löpande. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat.
I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenter behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.
Om studenten vid ett sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Om studenten inte blir godkänd vid ordinarie praktiktillfälle erbjuds studenten att vid två ytterligare tillfällen ompröva sitt betyg enligt regelverket för betyg och examination.
En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kost- och måltidsvetenskap. Examination baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst ett examinationstillfälle (inklusive ordinarie examinationstillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Etisk kodex för dietister
Dietisternas riksförbund (DRF) :
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen, Erhålls via institutionen.
Blomqvist Paula
Vem styr vården? : organisation och politisk styrning inom svensk sjukvård
Upplaga 2 [oförändrad] : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 248 sidor :
ISBN: 9789144137513
Se Umeå UB:s söktjänst