"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete inom dietistprogrammet, C, 15 hp

Engelskt namn: Examination Project

Denna kursplan gäller: 2018-08-06 och tillsvidare

Kurskod: 2KN016

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-14

Reviderad av: Prefekten, 2018-06-11

Innehåll

Kursen innefattar praktisk tillämpning av vetenskaplig metod inom något område av ämnet kostvetenskap. Arbetet sker självständigt under handledning och presenteras i en uppsats. Såväl presentation och försvar av den egna uppsatsen som opposition av annan studerandes uppsats ingår i kursen.

Kursen består av två moment:

  1. Projektplanering, datainsamling och inledande analysarbete (Project planning, data collection and initial analysis) 6 hp.
  2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats (Analysis, and production, presentation and defence of thesis) 9 hp

Förväntade studieresultat

Moment 1. Projektplanering och inledande analysarbete, 6 hp
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

Färdighet och förmåga

  • Identifiera och formulera en avgränsad kostvetenskaplig forskningsfråga.
  • Inom givna tidsramar planera bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Inom givna tidsramar motivera bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt. 

Moment 2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats, 9 hp.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Söka, samla och integrera relevant vetenskaplig litteratur i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Bearbeta och analysera insamlade data med vetenskapligt vedertagna metoder.
  • Presentera resultat som relaterar till den egna forskningsfrågan.
  • Självständigt producera en uppsats inom givna tidsramar i enlighet med etablerade vetenskapliga normer gällande språkbruk och formalia.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Utvärdera och diskutera den valda forskningsmetodens styrkor och begränsningar i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Värdera, kritiskt tolka och diskutera egna forskningsresultat i relation till relevant vetenskaplig litteratur.
  • Dra slutsatser som har stöd i uppsatsens resultat.
  • Diskutera samhällsrelevans i relation till egna forskningsresultat.
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt.
  • Självständigt presentera, diskutera och försvara sin uppsats.
  • Granska, värdera och diskutera andra studenters uppsatser.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B, samt genomgått 15 hp Kostvetenskap på C-nivå eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Preliminärt val av ämne för uppsatsen görs av studenten i samråd med kurssamordnare.  Val av forskningsfråga och relevant vetenskaplig metod görs av studenten i samråd med handledare. Uppsatsen genomförs normalt i par med kontinuerlig handledning och obligatorisk medverkan i seminarier. Om studenter vill skriva annat än parvis ska detta diskuteras med kurssamordnare.
 

Examination

Moment 1.
Examination sker genom inlämning av underlag inför obligatoriska seminarier (projektplan respektive analysplan) samt aktivt deltagande i dessa. På momentet sätts betyget U eller G.
 
Moment 2.
Examination sker genom bedömning av det självständiga arbetet vilket inkluderar arbetsprocess, författande, presentation och försvar. Vidare krävs en godkänd opposition på ett annat arbete på samma nivå. På momentet sätts betyget U, G eller VG.

För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs att man har VG på moment 2.
 
Eventuella kompletteringar skall ske efter examinators anvisning inom den tid som examinator anger. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla obligatoriska moment är godkända. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 32

EXAMENSARBETE INOM DIETISTPROGRAMMET C, 15 HP

Obligatorisk litteratur

Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
Senaste versionen :
Obligatorisk

Övrig litteratur (bestäms i samråd med handledaren)

Allmänt om uppsatsskrivande

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 223 s. :
ISBN: 9789144097329
Se Umeå UB:s söktjänst

Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera
Björklund Maria, Paulsson Ulf
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 147 s. :
ISBN: 978-91-44-05985-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Strömquist Siv
Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
6., [utök., uppdaterade och förtydligade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2014 : 142 s. :
ISBN: 9789173828710
Se Umeå UB:s söktjänst

Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst

Trost Jan
Att vara opponent
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 66 s. :
ISBN: 9789144095066
Se Umeå UB:s söktjänst

Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
ISBN: 978-91-44-08142-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Forsman Birgitta
Forskningsetik : en introduktion
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 138 s. :
ISBN: 91-44-00484-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Kvantitativ metod

Ejlertsson Göran
Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
ISBN: 9789144101637
Se Umeå UB:s söktjänst

Ejlertsson Göran
Statistik för hälsovetenskaperna
2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2012 :
ISBN: 978-91-44-07048-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Introduktion till SPSS
Inst för kostvetenskap :
Läsanvisning: (37 sid)

Enkätboken
Trost Jan, Hultåker Oscar
5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
ISBN: 9789144115450
Se Umeå UB:s söktjänst

Wahlgren Lars
SPSS steg för steg
3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
ISBN: 978-91-44-08340-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Kvalitativ metod

Forskningsintervjun : tekniker och genomförande
Gillham Bill, Jamison Gromark Emily
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 229 s. :
ISBN: 978-91-44-04012-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Wibeck Victoria
Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
ISBN: 978-91-44-05856-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
ISBN: 978-91-44-06216-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Dessutom finns följande resurs i Cambro: Inspelad föreläsning kring kvalitativ metod och SPSS