Engelskt namn: Examination Project
Denna kursplan gäller: 2018-08-06 och tillsvidare
Kurskod: 2KN016
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-14
Reviderad av: Prefekten, 2018-06-11
Kursen innefattar praktisk tillämpning av vetenskaplig metod inom något område av ämnet kostvetenskap. Arbetet sker självständigt under handledning och presenteras i en uppsats. Såväl presentation och försvar av den egna uppsatsen som opposition av annan studerandes uppsats ingår i kursen.
Kursen består av två moment:
Moment 1. Projektplanering och inledande analysarbete, 6 hp
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats, 9 hp.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B, samt genomgått 15 hp Kostvetenskap på C-nivå eller motsvarande.
Preliminärt val av ämne för uppsatsen görs av studenten i samråd med kurssamordnare. Val av forskningsfråga och relevant vetenskaplig metod görs av studenten i samråd med handledare. Uppsatsen genomförs normalt i par med kontinuerlig handledning och obligatorisk medverkan i seminarier. Om studenter vill skriva annat än parvis ska detta diskuteras med kurssamordnare.
Moment 1.
Examination sker genom inlämning av underlag inför obligatoriska seminarier (projektplan respektive analysplan) samt aktivt deltagande i dessa. På momentet sätts betyget U eller G.
Moment 2.
Examination sker genom bedömning av det självständiga arbetet vilket inkluderar arbetsprocess, författande, presentation och försvar. Vidare krävs en godkänd opposition på ett annat arbete på samma nivå. På momentet sätts betyget U, G eller VG.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs att man har VG på moment 2.
Eventuella kompletteringar skall ske efter examinators anvisning inom den tid som examinator anger. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla obligatoriska moment är godkända. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
Senaste versionen :
Obligatorisk
Allmänt om uppsatsskrivande
Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 223 s. :
ISBN: 9789144097329
Se Umeå UB:s söktjänst
Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera
Björklund Maria, Paulsson Ulf
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 147 s. :
ISBN: 978-91-44-05985-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Strömquist Siv
Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
6., [utök., uppdaterade och förtydligade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2014 : 142 s. :
ISBN: 9789173828710
Se Umeå UB:s söktjänst
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Att vara opponent
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 66 s. :
ISBN: 9789144095066
Se Umeå UB:s söktjänst
Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
ISBN: 978-91-44-08142-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Forsman Birgitta
Forskningsetik : en introduktion
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 138 s. :
ISBN: 91-44-00484-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Ejlertsson Göran
Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
ISBN: 9789144101637
Se Umeå UB:s söktjänst
Ejlertsson Göran
Statistik för hälsovetenskaperna
2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2012 :
ISBN: 978-91-44-07048-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Introduktion till SPSS
Inst för kostvetenskap :
Läsanvisning: (37 sid)
Enkätboken
Trost Jan, Hultåker Oscar
5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
ISBN: 9789144115450
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlgren Lars
SPSS steg för steg
3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
ISBN: 978-91-44-08340-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Forskningsintervjun : tekniker och genomförande
Gillham Bill, Jamison Gromark Emily
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 229 s. :
ISBN: 978-91-44-04012-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Wibeck Victoria
Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
ISBN: 978-91-44-05856-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
ISBN: 978-91-44-06216-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Dessutom finns följande resurs i Cambro: Inspelad föreläsning kring kvalitativ metod och SPSS