"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostsociologi, 15 hp

Engelskt namn: Sociology of Food and Nutrition

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2KN014

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-05-21

Innehåll

Varför äter vi som vi gör? I kursen får studenten insikter och kunskaper om individuellt ätande i relation till sociala strukturer och kulturell tillhörighet. Olika vetenskapliga teorier och perspektiv från human- och samhällsvetenskaperna används. Hur människors livsmedelskonsumtion och matvanor påverkas av kultur, livsmedelsförsörjning, samhällsstruktur och samhällsutveckling behandlas, samt hur olika faktorer som samhällsklass, ålder och kön kan påverka livsmedelsval och måltider. Andra aspekter som belyses är hur människor som aktörer påverkar matsystemet och hur mänsklig interaktion hela tiden påverkar matvanor, uppfattningar kring kropp och hälsa, och hur detta formas under livet. Kursen består av följande moment: 1. Sociala och kulturella perspektiv på människors matvanor (Social and cultural aspects of peoples? food habits), 10,5 hp 2. Projektarbete (Project work), 4,5 hp

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: - Beskriva och förklara hur sociologiska perspektiv kan belysa de komplexa sammanhang som råder mellan individ, hushåll och samhälle i relation till mat. - Tillämpa sociologiska begrepp och perspektiv som kan används inom det kostvetenskapliga ämnet. - Tillämpa metoder för litteratursökning och välja relevant litteratur utifrån aktuell frågeställning, samt granska, värdera och dokumentera materialet. - Granska, värdera och diskutera mat och måltider utifrån sociologiska perspektiv.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A samt genomgången Kostvetenskap B eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Moment 1. Sociala och kulturella faktorers påverkan på människors matvanor Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, obligatoriska seminarier, laborationer och grupparbeten i relation till obligatorisk kurslitteratur. Moment 2. Projektarbete Momentet består av en individuell tillämpningsuppgift där litteratursökning och skriftlig framställan tränas. Studenten skriver en rapport vilken redovisas muntligt och skriftligt. Närvaro vid seminariet för den muntliga redovisningen är obligatoriskt. Kursen består av mycket självstudier och är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart) i distansform med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.

Examination

Moment 1. Sociala och kulturella faktorers påverkan på människors matvanor Examinationen sker genom att de studerande enskilt eller i grupp, redovisar givna uppgifter, muntligt och/eller skriftligt. Ett eller flera skriftliga prov ges under momentets gång. Seminarier, laborationer och grupparbeten kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Vid seminarier, laborationer och grupparbeten sätts endast betygen U eller G. Moment 2. Projektarbete Examinationen sker genom skriftlig enskild uppgift och muntlig presentation. För att bli godkänd på hela momentet krävs att obligatoriska uppgifter är godkända. Helkurs För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs VG på båda momenten. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.