"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Uppsats i kostvetenskap, C, 15 hp

Engelskt namn: Thesis in Food and Nutrition

Denna kursplan gäller: 2018-08-06 och tillsvidare

Kurskod: 2KN013

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-05-21

Reviderad av: Prefekten, 2018-06-11

Innehåll

Kursen innefattar praktisk tillämpning av vetenskaplig metod inom något område av ämnet kostvetenskap. Arbetet sker självständigt under handledning och presenteras i en uppsats. Såväl presentation och försvar av den egna uppsatsen som opposition av annan studerandes uppsats ingår i kursen.

Kursen består av två moment:

  1. Projektplanering, datainsamling och inledande analysarbete (Project planning, data collection and initial analysis) 6 hp.
  2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats (Analysis, and production, presentation and defence of thesis) 9 hp

Förväntade studieresultat

Moment 1. Projektplanering och inledande analysarbete, 6 hp
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

Färdighet och förmåga

  • Identifiera och formulera en avgränsad kostvetenskaplig forskningsfråga.
  • Inom givna tidsramar planera bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Inom givna tidsramar motivera bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt. 

Moment 2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats, 9 hp.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

Färdighet och förmåga

  • Söka, samla och integrera relevant vetenskaplig litteratur i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Bearbeta och analysera insamlade data med vetenskapligt vedertagna metoder.
  • Presentera resultat som relaterar till den egna forskningsfrågan.
  • Självständigt producera en uppsats inom givna tidsramar i enlighet med etablerade vetenskapliga normer gällande språkbruk och formalia.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Utvärdera och diskutera den valda forskningsmetodens styrkor och begränsningar i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Värdera, kritiskt tolka och diskutera egna forskningsresultat i relation till relevant vetenskaplig litteratur.
  • Dra slutsatser som har stöd i uppsatsens resultat.
  • Diskutera samhällsrelevans i relation till egna forskningsresultat.
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt.
  • Självständigt presentera, diskutera och försvara sin uppsats.
  • Granska, värdera och diskutera andra studenters uppsatser.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B, samt genomgått 15 hp Kostvetenskap på C-nivå eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Preliminärt val av ämne för uppsatsen görs av studenten i samråd med kurssamordnare.  Val av forskningsfråga och relevant vetenskaplig metod görs av studenten i samråd med handledare. Uppsatsen genomförs normalt i par med kontinuerlig handledning och obligatorisk medverkan i seminarier. Om studenter vill skriva annat än parvis ska detta diskuteras med kurssamordnare.
 

Examination

Moment 1.
Examination sker genom inlämning av underlag inför obligatoriska seminarier (projektplan respektive analysplan) samt aktivt deltagande i dessa. På momentet sätts betyget U eller G.
 
Moment 2.
Examination sker genom bedömning av det självständiga arbetet vilket inkluderar arbetsprocess, författande, presentation och försvar. Vidare krävs en godkänd opposition på ett annat arbete på samma nivå. På momentet sätts betyget U, G eller VG.

För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs att man har VG på moment 2.
 
Eventuella kompletteringar skall ske efter examinators anvisning inom den tid som examinator anger. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla obligatoriska moment är godkända. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 2

    UPPSATS I KOSTVETENSKAP C 15 HP

    Rekommenderad litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
    Senaste versionen :

    Övrig litteratur (bestäms i samråd med handledaren)

    Allmänt om uppsatsskrivande

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
    Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
    ISBN: 9789147113644
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Backman Jarl
    Rapporter och uppsatser
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 223 s. :
    ISBN: 9789144097329
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera
    Björklund Maria, Paulsson Ulf
    2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 147 s. :
    ISBN: 978-91-44-05985-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    6., [utök., uppdaterade och förtydligade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2014 : 142 s. :
    ISBN: 9789173828710
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Studentens skrivhandbok
    Schött Kristina, Hållsten Stina, Strand Hans, Moberg Bodil
    3 uppl., ISBN: 978-91-47-11408-5 , 192 s, Liber : 2015 :

    Trost Jan
    Att vara opponent
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 66 s. :
    ISBN: 9789144095066
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
    Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
    ISBN: 978-91-44-08142-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    God forskningssed
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kvantitativ metod

    Ejlertsson Göran
    Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
    3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
    ISBN: 9789144101637
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ejlertsson Göran
    Statistik för hälsovetenskaperna
    2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2012 :
    ISBN: 978-91-44-07048-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Introduktion till SPSS
    Inst för kostvetenskap :
    Läsanvisning: Senaste versionen (37 sid)

    Enkätboken
    Trost Jan, Hultåker Oscar
    5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
    ISBN: 9789144115450
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlgren Lars
    SPSS steg för steg
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
    ISBN: 978-91-44-08340-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kvalitativ metod

    Forskningsintervjun : tekniker och genomförande
    Gillham Bill, Jamison Gromark Emily
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 229 s. :
    ISBN: 978-91-44-04012-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wibeck Victoria
    Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-05856-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kostundersökningsmetodik

    Nygren Charlotte
    Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version

    Perspective: An Extension of the STROBE Statement for Observational Studies in Nutritional Epidemiology (STROBE-nut) : Explanation and Elaboration
    Hörnell Agneta, Berg Christina, Forsum Elisabet, Larsson Christel, Sonestedt Emily, Akesson Agneta, Lachat Carl, Hawwash Dana, Kolsteren Patrick, Byrnes Graham, De Keyzer Willem, Van Camp John, Cade Janet E., Greenwood Darren C., Slimani Nadia, Cevallos Myriam, Egger Matthias, Huybrechts Inge, Wirfalt Elisabet
    AMER SOC NUTRITION-ASN : 2017 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-140047

    Dessutom finns följande resurs i Cambro: Inspelad föreläsning kring kvalitativ metod, enkätundersökningar och SPSS

  • Giltig från: 2018 vecka 32

    UPPSATS I KOSTVETENSKAP C 15 HP

    Obligatorisk litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
    Senaste versionen :
    Obligatorisk

    Övrig litteratur (bestäms i samråd med handledaren)

    Allmänt om uppsatsskrivande

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jörgensen Peter, Hedelund Lis
    3., omarb. uppl. : Lund : Liber : 2014 : 349 s. :
    ISBN: 9789147111510
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Backman Jarl
    Rapporter och uppsatser
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 223 s. :
    ISBN: 9789144097329
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera
    Björklund Maria, Paulsson Ulf
    2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 147 s. :
    ISBN: 978-91-44-05985-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    6., [utök., uppdaterade och förtydligade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2014 : 142 s. :
    ISBN: 9789173828710
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Att vara opponent
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 66 s. :
    ISBN: 9789144095066
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
    Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
    ISBN: 978-91-44-08142-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    God forskningssed
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kvantitativ metod

    Ejlertsson Göran
    Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
    3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
    ISBN: 9789144101637
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ejlertsson Göran
    Statistik för hälsovetenskaperna
    2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2012 :
    ISBN: 978-91-44-07048-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Introduktion till SPSS
    Inst för kostvetenskap :
    Läsanvisning: Senaste versionen (37 sid)

    Enkätboken
    Trost Jan, Hultåker Oscar
    5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
    ISBN: 9789144115450
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlgren Lars
    SPSS steg för steg
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
    ISBN: 978-91-44-08340-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kvalitativ metod

    Forskningsintervjun : tekniker och genomförande
    Gillham Bill, Jamison Gromark Emily
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 229 s. :
    ISBN: 978-91-44-04012-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wibeck Victoria
    Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-05856-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kostundersökningsmetodik

    Nygren Charlotte
    Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version

    Perspective: An Extension of the STROBE Statement for Observational Studies in Nutritional Epidemiology (STROBE-nut) : Explanation and Elaboration
    Hörnell Agneta, Berg Christina, Forsum Elisabet, Larsson Christel, Sonestedt Emily, Akesson Agneta, Lachat Carl, Hawwash Dana, Kolsteren Patrick, Byrnes Graham, De Keyzer Willem, Van Camp John, Cade Janet E., Greenwood Darren C., Slimani Nadia, Cevallos Myriam, Egger Matthias, Huybrechts Inge, Wirfalt Elisabet
    AMER SOC NUTRITION-ASN : 2017 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-140047

    Dessutom finns följande resurs i Cambro: Inspelad föreläsning kring kvalitativ metod, enkätundersökningar och SPSS