"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost och folkhälsa, 9 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Community Health

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2KN009

Högskolepoäng: 9

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2007-09-03

Innehåll

Kursen behandlar hälsoläget i Sverige och världen samt modeller och motiv för folkhälsoarbete inklusive begreppet genus och dess relation till folkhälsan. Ett annat viktigt inslag är hur olika faktorer t ex ålder, kön, etnisk tillhörighet samt socioekonomi påverkar våra livsmedelsval och matvanor. Energi- och näringsbehov och rekommendationer för olika åldersgrupper samt gravida, ammande, idrottare och vegetarianer diskuteras. Förebyggande av olika kostrelaterade folksjukdomar och dessa sjukdomars förekomst, utveckling och konsekvenser behandlas också. Exempel på frågor som tas upp under kursen; kan man få diabetes av att äta mycket socker, är det så viktigt vad man äter när man är gravid, har alla veganer järnbrist, har man ett ökat proteinbehov när man idrottar?

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: - Planera och värdera mat för människor med olika näringsfysiologiska behov samt olika sociala, kulturella och etniska förutsättningar. - Analysera och förklara kostens inverkan på olika kostrelaterade folksjukdomar på individ- och samhällsnivå.

Behörighetskrav

Univ: Genomgången Kostvetenskap A och Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Laborationer, seminarier och inlämningsuppgifter är obligatoriska.

Examination

Examination sker dels genom en skriftlig tentamen (på teoridelen), dels genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av laborationsmoment. På laborationsmoment och seminarier sätts något av betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.