"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostvetenskap B, 30 hp

Engelskt namn: Food and Nutrition B

Denna kursplan gäller: 2018-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 2KN008

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-05-21

Reviderad av: Prefekten, 2017-12-14

Innehåll

Mat har betydelse ur olika perspektiv; att ge näring, njutning och social gemenskap. Utifrån människors olika behov och förutsättningar får studenten planera, tillaga och värdera mat och måltider. Kunskap inhämtas om råvarors kemiska sammansättning och vad som händer vid hantering, lagring och tillredning. Ur folkhälsoperspektiv är mat viktigt för att förebygga sjukdom och kursen tar upp olika gruppers speciella behov. Metoder som används inom kostvetenskaplig forskning  ingår.
 
Kursen består av följande moment:

  1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik (Food science and food preparation),  13,5 hp
  2. Kostvetenskapliga metoder (Scientific methodology of food and nutrition), 7,5 hp
  3. Kost och folkhälsa (Food and community health), 9 hp

Moment 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik, 13,5 hp
I momentet tränas studenten i att hantera, värdera och tillaga livsmedel avseende näringsinnehåll, ekonomi, miljö  och sensorik. Kemiska processer och toxikologisk inverkan på livsmedel behandlas under momentet. I samband med praktiska laborationer görs jämförelser mellan olika matlagningsmetoder och de studerande lär sig att hantera vanligt förekommande maskiner och utrustning  i kök. Portions- och kostnadsberäkningar, matlagningstermer  samt tillämpning av kostdataprogram bearbetas. Andra inslag är måltidsplanering samt svensk och utländsk matkultur. I momentet ingår demonstrationsteknik där studenten tränas i att förmedla teoretiska kunskaper samt organisera och genomföra praktiska matlagningsmetoder. Livsmedelslagen ingår där tonvikten är hygien, förvaring, märkning och tillsatser. Instanser som arbetar med livsmedelsfrågor och livsmedelsproduktion diskuteras och studiebesök kan ingå.

Moment 2. Kostvetenskapliga metoder, 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande vetenskapsteori med bl a genusteoretiskt perspektiv samt vetenskapligt arbetssätt och forskningsetik. Kvantitativa och kvalitativa metoder, relevanta inom det kostvetenskapliga området tas upp. Momentet innehåller en statistikdel där beskrivande statistik samt statistisk inferens behandlas. De studerande lär sig grunderna i litteratursökning, att bearbeta statistikproblem med hjälp av mjukvara samt att bearbeta och tolka kvalitativa data. Dessutom behandlas grunderna i muntlig presentationsteknik och gruppdynamik. I momentet ingår också ett grupparbete där studenterna praktiskt använder de kunskaper kursen gett för att planera, genomföra och avrapportera en studie.

Moment 3. Kost  och   folkhälsa, 9 hp
Momentet behandlar hälsoläget i Sverige och världen, folkhälsoarbete samt begreppet genus i relation till folkhälsa. Ett annat viktigt inslag är hur olika faktorer, t ex ålder, kön samt sociala och kulturella aspekter påverkar våra livsmedelsval och matvanor. Studenterna inhämtar kunskap om energi- och näringsbehov samt rekommendationer för olika åldersgrupper samt olika tillstånd ex gravidietet och amning. Även vegetarisk kost behandlas. Dessutom behandlas förekomst, utveckling, konsekvenser och förebyggande av olika kostrelaterade sjukdomar samt födoämnesöverkänslighet.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för grundläggande metoder för matlagning och bakning.
  • Beskriva hela processen från råvara till tillagad produkt/maträtt för olika livsmedelsgrupper.
  • Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid hantering, förvaring och tillagning av olika livsmedel.
  • Redogöra för gällande livsmedelslagstiftning i relation till hälsa.

Färdighet och förmåga

  • Hantera och förvara livsmedel i syfte att bevara kvalitet, säkerhet och hållbarhet.
  • Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning.
  • Tillämpa programvara för näringsberäkning av mat och måltider.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Välja och värdera olika råvaror och livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, miljö, tid, ekonomi och sensoriska aspekter.

 
Moment 2. Kostvetenskapliga metoder
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för grunderna i vetenskapsteori och vad ett vetenskapligt arbetssätt innebär.
  • Redogöra för vetenskapliga metoder som används inom kostvetenskaplig forskning.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa kvalitativa och kvantitativa metoder inom kostvetenskaplig forskning.
  • Utföra en studie, bearbeta resultat och koppla ihop det med tidigare forskning
  • Relatera det egna lärandet och lärprocessen till momentets innehåll

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Presentera och diskutera en egen studie samt kunna granska och diskutera kurskamraters studier.

 
Moment 3. Kost  och folkhälsa
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara kostens betydelse för hälsa och sjukdom på individ- och samhällsnivå samt beskriva hur människans matvanor påverkas av sociala och kulturella förutsättningar.
  • Beskriva hur människans matvanor påverkas av föreställningar om kön, relaterat till kropp och hälsa.

Färdighet och förmåga

  • Kritiskt bearbeta vetenskaplig litteratur

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Planera och värdera mat för människor med olika näringsfysiologiska behov

Behörighetskrav

Univ: Genomgången Kostvetenskap A eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Moment 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik
Större delen av kursen består av obligatoriska laborationer, grupparbeten och seminarier. Laborationerna omfattas till största delen av arbete i kök. Dessutom ingår föreläsningar och ev. studiebesök
 
Moment 2. Kostvetenskapliga metoder
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, datorövningar,  tillämpningsuppgifter, handledning och seminarier. Tillämpningsuppgifter och seminarier är obligatoriska.
 
Moment 3. Kost och folkhälsa
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten,  laborationer och seminarier. Laborationer, seminarier och inlämningsuppgifter är obligatoriska.

 

Examination

Moment 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik
Examination sker genom skriftliga individuella tentamina i en lärplattform, skriftlig individuell salstentamen samt muntliga seminarier i grupp. Examination sker även genom praktiska laborationsmoment i grupp med muntliga redovisningar, samt en praktisk examination i grupp med individuell skriftlig inlämning. På de individuella skriftliga examinationerna i lärplattformen samt vissa praktiska laborationer sätts något av betygen U eller G
 
Moment 2. Kostvetenskapliga metoder
Examination sker genom skriftliga individuella tentamen i lärplattform  och skriftliga redovisningar individuellt och i grupp via en lärplattform  samt skriftlig och muntlig redovisning i grupp. Vid de skriftliga redovisningarna i grupp via lärplattformen  samt vid den muntliga redovisningen i grupp sätts något av betygen U eller G.
 
Moment 3. Kost  och folkhälsa
Examinationen sker genom skriftlig individuell salstentamen samt muntliga och skriftliga seminarier och laborationsmoment individuellt och i grupp. Vidmuntliga och skriftliga seminarier och laborationsmoment  sätts endast betygen U eller G.

För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat. För att erhålla betyget Väl godkänd på hel kurs ska minst två moment uppnå betyget Väl godkänd.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle (när kursen ges på höstterminen) alternativt tre månader efter ordinarie provtillfälle (när kursen ges på vårterminen), dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle  har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen.  En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen  6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 
 

Litteratur

  • Giltig från: 2018 vecka 33

    LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSTEKNIK 13,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelslagen
    Livsmedelsverket :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: www.slv.se

    Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
    Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
    Studentlitteratur :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    Obligatorisk

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: www.kslat.se

    Should cooking be a dietetic competency?
    Begley Andrea, Gallegos Danielle
    Nutrition & Dietetics : 2010 :
    Fulltext
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 67: 41-46

    Begner Sara
    Vår kokbok
    27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
    ISBN: 978-91-1-307493-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Foods : a scientific approach
    Charley Helen, Weaver Connie
    3. ed. : Upper Saddle River, N.J. : Merrill : cop. 1998 : 582 s.a (xxiii, 582 p.) :
    ISBN: 0-02-321951-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Läsanvisning: http://www.krc.su.se/page.php?pid=110

    Mat för liv och lust
    Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
    Stockholm : Bonnier : 2004 : 400 s :
    ISBN: 91-0-010253-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vår gröna kokbok
    Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
    Stockholm : Norstedts : 2014 : 384 s. :
    ISBN: 978-91-1-305497-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vår kokbok vegan
    Sjögren Anna K., Begner Sara
    [Solna] : Coop ; Stockholm : [2015] : 270 sidor :
    ISBN: 9789113061931
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KOSTVETENSKAPLIGA METODER 7,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
    Senaste versionen :
    Obligatorisk

    Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
    Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
    ISBN: 978-91-44-08142-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    God forskningssed
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Introduktion till SPSS
    Inst för kostvetenskap :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste versionen (37 sid)

    Ejlertsson Göran
    Statistik för hälsovetenskaperna
    2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2012 :
    ISBN: 978-91-44-07048-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 40 sidor varav ca 20 sidor engelskspråkiga artiklar)

    Referenslitteratur

    Enkätboken
    Trost Jan, Hultåker Oscar
    5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
    ISBN: 9789144115450
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva en bra uppsats
    Reinecker Lotte, Stray Jörgensen Peter
    3:e upplagan : Samfundslitteratur och Liber AB, 2014 - 346 s. ISBN: 978-91-47-11151-0 :

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    KTH : 2007 :
    Länk till pdf

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlgren Lars
    SPSS steg för steg
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
    ISBN: 978-91-44-08340-7
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: https://www.studentlitteratur.se/#32049-03

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindstedt Inger
    Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. :
    ISBN: 9789144096667
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ejlertsson Göran
    Övningsbok i statistik för hälsovetenskaperna
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 190 s. :
    ISBN: 978-91-44-07049-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KOST OCH FOLKHÄLSA 9 HP

    Obligatorisk litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 300 sidor, varav hälften engelskspråkiga artiklar)

    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 84 sidor

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Pdf-fil på www.ksla.se 23 sidor

    Eneroth H
    Energi, näring och fysisk aktivitet för äldre – baserat på Nordiska Näringsrekommendationer 2012
    Livsmedelsverket : 2017 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Rapport 27-2017 Läsanvisning: Pdf-fil på www.livsmedelsverket.se, 17 sidor

    FYSS 2017: fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling - del 1
    Yrkesföreningar för Fysisk aktivitet 2017 : 2017 :
    http://www.fyss.se/fyss-kapitel/fyss-kapitel-del-1-allman-del/
    Obligatorisk

    Genus - Tema: Hälsans villkor
    Nationella sekretariatet för genusforskning : 2012 :
    http://issuu.com/genus_sv/docs/genus1_12webb
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 36 sidor

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Higgs S
    Social norms and their influence on eating behaviours
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillgänglig via UB artikelsök

    Referenslitteratur

    Amning i dag
    Kylberg Elisabeth, Westlund Anna Maria, Zwedberg Sofia
    2. uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2014 : 185 s. :
    ISBN: 9789172059603
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jankov Picha Petra
    Att flaskmata : [en handbok för dig som vill flaskmata din bäbis]
    2., [uppdaterade] uppl. : Ett annat förlag : 2012 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-979810-2-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    European Dietetic Action Plan (EuDAP)
    EFAD : 2015 :
    Pdf-fil
    Läsanvisning: Kommer att finnas som pdf på Cambro

    Food and Nutrition Action Plan (FNAP)
    Världshälsoorgansiationen (WHO); Regional Committée for Europe : 2014 :
    Pdf-fil
    Läsanvisning: Kommer att finnas tillgänglig som pdf på Cambro

    Mat och hälsa : en klinisk handbok
    Cederholm Tommy, Rothenberg Elisabet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
    ISBN: 9789144083575
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan

    Läsanvisning: Finns som pdf-dokument via www.sos.se

  • Giltig från: 2018 vecka 3

    LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSTEKNIK 13,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelslagen
    Livsmedelsverket :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk
    Läsanvisning: www.slv.se

    Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
    Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
    Studentlitteratur :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    Obligatorisk

    Beck-Friis Johan
    Matens kvaliteter
    Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
    Fulltext
    ISBN: 9789186573362
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: www.kslat.se

    Should cooking be a dietetic competency?
    Begley Andrea, Gallegos Danielle
    Nutrition & Dietetics : 2010 :
    Fulltext
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 67: 41-46

    Begner Sara
    Vår kokbok
    27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
    ISBN: 978-91-1-307493-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Foods : a scientific approach
    Charley Helen, Weaver Connie
    3. ed. : Upper Saddle River, N.J. : Merrill : cop. 1998 : 582 s.a (xxiii, 582 p.) :
    ISBN: 0-02-321951-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Läsanvisning: http://www.krc.su.se/page.php?pid=110

    Mat för liv och lust
    Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
    Stockholm : Bonnier : 2004 : 400 s :
    ISBN: 91-0-010253-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat & klimat
    Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
    Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
    ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vår gröna kokbok
    Begner Sara, Bohlin Karin, Bergman Malin
    Stockholm : Norstedts : 2014 : 384 s. :
    ISBN: 978-91-1-305497-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vår kokbok vegan
    Sjögren Anna K., Begner Sara
    [Solna] : Coop ; Stockholm : [2015] : 270 sidor :
    ISBN: 9789113061931
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KOSTVETENSKAPLIGA METODER 7,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
    Senaste versionen :
    Obligatorisk

    Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
    Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
    ISBN: 978-91-44-08142-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Introduktion till SPSS
    Inst för kostvetenskap :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste versionen (37 sid)

    Ejlertsson Göran
    Statistik för hälsovetenskaperna
    2. uppl. : Studentlitteratur AB : 2012 :
    ISBN: 978-91-44-07048-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 20 sidor engelskpråkiga artiklar)

    Referenslitteratur

    Enkätboken
    Trost Jan, Hultåker Oscar
    5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
    ISBN: 9789144115450
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ejlertsson Göran
    Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
    3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
    ISBN: 9789144101637
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Forsman Birgitta
    Forskningsetik : en introduktion
    Lund : Studentlitteratur : 1997 : 138 s. :
    ISBN: 91-44-00484-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder
    Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn, Nilsson Björn
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. :
    ISBN: 978-91-44-00211-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva en bra uppsats
    Reinecker Lotte, Stray Jörgensen Peter
    3:e upplagan : Samfundslitteratur och Liber AB, 2014 - 346 s. ISBN: 978-91-47-11151-0 :

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    KTH : 2007 :
    Länk till pdf

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Malterud Kirsti
    Kvalitativa metoder i medicinsk forskning : en introduktion
    3., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 286 s. :
    ISBN: 9789144094984
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlgren Lars
    SPSS steg för steg
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
    ISBN: 978-91-44-08340-7
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: https://www.studentlitteratur.se/#32049-03

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lindstedt Inger
    Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. :
    ISBN: 9789144096667
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ejlertsson Göran
    Övningsbok i statistik för hälsovetenskaperna
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 190 s. :
    ISBN: 978-91-44-07049-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    KOST OCH FOLKHÄLSA 9 HP

    Obligatorisk litteratur

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 300 sidor, varav hälften engelskspråkiga artiklar)

    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 84 sidor

    Den mångkulturella måltiden
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
    www.ksla.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Pdf-fil på www.ksla.se 23 sidor

    Eneroth H
    Energi, näring och fysisk aktivitet för äldre – baserat på Nordiska Näringsrekommendationer 2012
    Livsmedelsverket : 2017 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Rapport 27-2017 Läsanvisning: Pdf-fil på www.livsmedelsverket.se, 17 sidor

    FYSS 2015: fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling
    Yrkesföreningar för Fysisk aktivitet : 2015 :
    Elektronisk resurs
    Obligatorisk

    Genus - Tema: Hälsans villkor
    Nationella sekretariatet för genusforskning : 2012 :
    http://issuu.com/genus_sv/docs/genus1_12webb
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 36 sidor

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Higgs S
    Social norms and their influence on eating behaviours
    Appetite : 2015 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Tillgänglig via UB artikelsök

    Referenslitteratur

    Amning i dag
    Kylberg Elisabeth, Westlund Anna Maria, Zwedberg Sofia
    2. uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2014 : 185 s. :
    ISBN: 9789172059603
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jankov Picha Petra
    Att flaskmata : [en handbok för dig som vill flaskmata din bäbis]
    2., [uppdaterade] uppl. : Ett annat förlag : 2012 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-979810-2-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    European Dietetic Action Plan (EuDAP)
    EFAD : 2015 :
    Pdf-fil
    Läsanvisning: Kommer att finnas som pdf på Cambro

    Food and Nutrition Action Plan (FNAP)
    Världshälsoorgansiationen (WHO); Regional Committée for Europe : 2014 :
    Pdf-fil
    Läsanvisning: Kommer att finnas tillgänglig som pdf på Cambro

    Mat och hälsa : en klinisk handbok
    Cederholm Tommy, Rothenberg Elisabet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
    ISBN: 9789144083575
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Socialstyrelsen. Folkhälsorapport. Stockholm: Socialstyrelsen. Senaste upplagan

    Läsanvisning: Finns som pdf-dokument via www.sos.se