"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost och idrott, 15 hp

Engelskt namn: Diets and Sports

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2KN007

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-21

Innehåll

Hur påverkar kosten hälsa och fysisk prestation? För att få svar på den frågan lär studenten sig om livsmedels energiinnehåll, fettkvalitet samt mineral- och vitamininnehåll samt vilken betydelse näringsämnena har för oss människor. Studenten gör en personlig kostregistrering som näringsberäknas och utvärderas med Svenska näringsrekommendationer som grund. Kursen består av följande moment: 1. Kost och idrott (Diets and sports), 13,5 hp 2. Kostregistrering (Food record), 1,5 hp Moment 1. Kost och idrott, 13,5 hp Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt cellens ämnesomsättning. Momentet tar upp innehållet av energi- och näringsämnen i olika livsmedel med fokus på deras funktion, upptag och omsättning i kroppen. Teoretisk och praktisk tillämpning av Svenska näringsrekommendationer och specifika rekommendationer till fysiskt aktiva personer ingår. Alkoholens effekt i kroppen, samt behov och effekter av kosttillskott och prestationshöjande ämnen behandlas också. Exempel på frågor som kommer att tas upp; hur kan man bestämma sin energiförbrukning; vad innehåller en måltid och hur kan man påverka dess innehåll; vilket fett ska man välja; måste man äta grönsaker om man äter frukt; behöver idrottare inta extra vitaminer och mineraler; vem har egentligen nytta av att kolhydratladda; hur kan sportdrycker vara sammansatta? Moment 2. Kostregistrering, 1,5 hp Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kostundersökningsmetodik med tyngdpunkt på vägd kostregistrering. Exempel på frågor som kommer att tas upp; hur många dagar bör en vägd kostregistrering omfatta; vilka är felkällorna i en vägd kostregistrering; måste man alltid väga kostintaget för att kunna säga hur en person äter?

Förväntade studieresultat

Moment 1. Kost och idrott Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Ha insikt i materiens byggnad samt känna till livsmedlens kemiska uppbyggnad. - Känna till matspjälkningskanalens byggnad samt spjälkningen och absorptionen av näringsämnen. - Förstå grunderna för energigivarnas metabolism under dygnets olika faser. - Identifiera och förklara näringsämnenas betydelse för hälsa och prestation samt granska och värdera näringsämnenas förekomst i livsmedel. - Tolka och tillämpa näringsrekommendationer på individ och gruppnivå och ha förståelse för de vetenskapliga metoderna som ligger till grund för dessa. - Planera kost- och vätskeintag före, under och efter träning/tävling. - Ha insikt i viktkontroll för hälsa och prestation. Moment 2. Kostregistrering Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Förstå grunderna för kostundersökningsmetodik. - Utföra en vägd kostregistrering och utvärdera den utifrån kända behov och rekommendationer.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, seminarier, laborationer, duggor och insändningsuppgifter. Vid samtliga laborativa moment krävs obligatorisk närvaro. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart) i distansform med sammankomster i Umeå.

Examination

Moment 1. Kost och idrott Examination sker dels genom skriftlig tentamen på teoridelen samt inskickade insändningsuppgifter. Laborationer och gruppövningar redovisas muntligt. På insändningsuppgifter, laborationer och gruppövningar sätts enbart betygen U eller G. Moment 2. Kostregistrering Examination görs på utförd kostregistrering. Helkurs För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.