"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Livsmedelsmikrobiologi, 3 hp

Engelskt namn: Food Microbiology

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2KN005

Högskolepoäng: 3

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-21

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande kunskaper om mikroorganismers uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på kopplingen till livsmedel. Exempel på frågor som kommer att tas upp är; varför möglar blåbärsylt lättare än lingonsylt; varför kan man använda jäst både inom bageri- och bryggerinäring?

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: - Klassificera olika typer av mikroorganismer och förstå deras uppbyggnad och funktion. - Förklara grunderna för livsmedelsburna infektioner/förgiftningar samt redogöra för olika konserveringsmetoders hämmande effekt. - Förstå vikten av hygien för att minska risken för smittspridning. - Beskriva mikroorganismers betydelse inom industrin.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kost och idrott eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska laborationer.

Examination

Laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. På laborationsmomentet ges endast betygen U eller G. Teoridelen examineras genom en skriftlig tentamen. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 31

    Livsmedelsmikrobiologi 3 hp

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Artiklar ur tidskrifter och ev ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2012 vecka 1

    Livsmedelsmikrobiologi 3 hp

    Temanummer om matförgiftning. Vår Föda nr 5.
    Uppsala : Livsmedelsverket : 1999 :
    Obligatorisk

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

    Artiklar ur tidskrifter och ev ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2011 vecka 3

    Livsmedelsmikrobiologi 3 hp

    Temanummer om matförgiftning. Vår Föda nr 5.
    Uppsala : Livsmedelsverket : 1999 :
    Obligatorisk

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur Livsmedelsmikrobiologi 3hp

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Läsanvisning: Via följande länk kan du ladda hem en pdf fil http://www.krc.su.se/page.php?pid=110

  • Giltig från: 2009 vecka 36

    Livsmedelsmikro-biologi 3 hp

    Temanummer om matförgiftning. Vår Föda nr 5.
    Uppsala : Livsmedelsverket : 1999 :

    Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
    Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
    ISBN: 9789144006567
    Se Umeå UB:s söktjänst