Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-21
Innehåll
Kursen behandlar grundläggande kunskaper om mikroorganismers uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på kopplingen till livsmedel. Exempel på frågor som kommer att tas upp är; varför möglar blåbärsylt lättare än lingonsylt; varför kan man använda jäst både inom bageri- och bryggerinäring?
Förväntade studieresultat
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
- Klassificera olika typer av mikroorganismer och förstå deras uppbyggnad och funktion.
- Förklara grunderna för livsmedelsburna infektioner/förgiftningar samt redogöra för olika konserveringsmetoders hämmande effekt.
- Förstå vikten av hygien för att minska risken för smittspridning.
- Beskriva mikroorganismers betydelse inom industrin.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg från Kost och idrott eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska laborationer.
Examination
Laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. På laborationsmomentet ges endast betygen U eller G. Teoridelen examineras genom en skriftlig tentamen.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Temanummer om matförgiftning. Vår Föda nr 5. Uppsala : Livsmedelsverket : 1999 : Obligatorisk
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna 2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. : ISBN: 9789144006567 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Referenslitteratur Livsmedelsmikrobiologi 3hp
Kemin i maten Sandberg Ulla, Wahlström Ebba Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. : Läsanvisning: Via följande länk kan du ladda hem en pdf fil http://www.krc.su.se/page.php?pid=110