Under kursen belyses hur maten kan användas som behandling vid ett antal sjukdomar. Dessutom behandlas hur maten kan anpassas genom dess sammansättning och konsistens till människor i olika åldrar och med olika behov.
Förväntade studieresultat
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
- Beskriva och tillämpa olika koster som på grund av sjukdom eller födoämnesöverkänslighet kan förekomma inom måltidsservice.
- Känna till hur näring kan tillföras på konstgjord väg och vilka livsmedel som är avsedda för särskilda näringsändamål.
- Analysera, värdera och argumentera kring mat och måltider som berör individ och måltidsverksamhet inom vård och omsorg.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg på minst fyra av fem moment på Kostvetenskap A samt genomgången Kostvetenskap B eller motsv
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier.
Obligatoriska moment som ingår är laborationer och seminarier, samt ev. studiebesök och vissa lektioner.
Examination
Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen, dels genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av laborations- och seminariemoment. På laborations- och seminariemomenten ges endast betygen U eller G.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.