Engelskt namn: Dietetics A
Denna kursplan gäller: 2019-08-12 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2019-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-13 och 2019-08-11
Kursplan för kurser med start mellan 2017-08-14 och 2018-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-15 och 2017-08-13
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-17 och 2016-08-14
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2015-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2013-08-26 och 2014-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2013-08-25
Kurskod: 2KN003
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-05-25
Reviderad av: Prefekten, 2019-05-27
I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Under kursen utvecklar studenten sin förmåga att utreda och bedöma nutritionsstatus, genomföra en kost- och nutritionsåtgärd, samt följa upp och utvärdera en kost- eller nutritionsbehandling.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Immunologi, 3 hp
I modulen skaffar sig studenten grundläggande kunskaper inom immunologi. I modulen behandlas följande områden; ospecifika och specifika försvaret, humoral och cellulär immunitet, inflammationsförloppet samt tolerans och reglering av immunförsvaret.
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära I, 16,5 hp
I modulen behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; geriatriska sjukdomar, infektionssjukdomar, intensivvård, kronisk obstruktiv lungsjukdom, neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar, blodsjukdomar samt tumörsjukdomar. Modulen omfattar även följande områden; terminologi, yrkesetisk kodex, hälso- och sjukvårdens organisation, vårdhygien, laboratorieanalyser, introduktion till nutritionsbehandlingsprocessen med tillhörande terminologi, journalföring, vad det innebär som yrkeskår att ha legitimation, måltidsverksamheten inom vård och omsorg, interprofessionellt lärande samt palliativ vård.
Modul 3. Dietetik med sjukdomslära II, 10,5 hp
I modulen behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd; diabetes, endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar samt övervikt. Modulen omfattar även terminologi, journalföring, nutritionsbehandlingsprocessensamt genusperspektiv. Principerna för allmän farmakologi samt kost- och läkemedelsinteraktioner introduceras.
Modul 1. Immunologi
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära I
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3. Dietetik med sjukdomslära II
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgått Kost och hälsokommunikation samt Fysiologi för dietetik.
Modul 1. Immunologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar.
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära I
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer, grupparbete och studiebesök. Obligatoriska utbildningsmoment är seminarier och laborationer.
Modul 3. Dietetik med sjukdomslära II
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och grupparbete. Obligatoriska utbildningsmoment är seminarier och laborationer.
Modul 1. Immunologi
Examinationen sker genom individuell skriftlig salstentamen.
Modul 2. Dietetik med sjukdomslära I
Examinationen sker genom individuell skriftlig salstentamen, individuell muntlig tentamen, individuell klinisk examination vid stationsarbete och muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment i grupp. För betyget VG på modulen krävs godkänd genomförd VG-grundande skriftlig individuell uppgift.
Modul 3. Dietetik med sjukdomslära II
Examinationen sker genom individuell skriftlig salstentamen och muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment i grupp. Projektplanen för utvecklingsarbetets skriftliga del examineras i grupp, seminariet examineras individuellt. För betyget VG på modulen krävs betyget VG på individuell skriftlig tentamina.
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För betyget VG på hel kurs krävs betyget VG på minst två av tre moduler.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 50 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)
Sherwood Lauralee (west Virginia University)
Human physiology - from cells to systems
Cengage Learning, Inc : 2014 : 912 sidor :
ISBN: 978-1-285-86693-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 150 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)
Etisk kodex för dietister
Dietisternas riksförbund (DRF) - senaste versionen :
DRF.nu
Internmedicin
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
ISBN: 978-91-47-11326-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Omvårdnad & äldre
Blomqvist Kerstin, Edberg Anna-Karin, Ernsth Bravell Marie, Wijk Helle
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 703 sidor :
ISBN: 9789144102795
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket (senaste version) :
Livsmedelsverket
Internetmedicin
Internetmedicin :
http://www.internetmedicin.se/default.aspx
Elia Marinos
Clinical nutrition
2nd ed. : Chichester, West Sussex : Wiley-Blackwell : 2013 : 526 s. :
ISBN: 9781118457757
Se Umeå UB:s söktjänst
Geriatrisk nutrition
Faxén Irving Gerd, Karlström Brita, Rothenberg Elisabet
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 368 s. :
ISBN: 978-91-44-09996-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Palliativ medicin och vård
Strang Peter, Beck-Friis Barbro
4., rev. uppl. : Stockholm : Liber : 2012 : 432 s. :
ISBN: 978-91-47-10538-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 150 sidor, varav i huvudsak engelskspråkiga artiklar)
Internetmedicin
Internetmedicin :
http://www.internetmedicin.se/default.aspx
Öhman Ann
Genusperspektiv på vårdvetenskap
Stockholm : Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning : 2009 : 62 s. :
Fritt tillgänglig via www.uka.se
ISBN: 978-91-85027-71-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Internmedicin
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
ISBN: 978-91-47-11326-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat vid diabetes : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2010 : 380 s. :
Online
Mat vid fetma : en systematisk litteraturöversikt
Stockholm : Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) : 2013 : 539 s. :
ISBN: 978-91-85413-59-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat_vid_fetma_218-2013.pdf
Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 : stöd för styrning och ledning
Stockholm : Socialstyrelsen : 2010 : 121 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden
ISBN: 978-91-86301-66-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Delar av, går att ladda ner från Socialstyrelsens hemsida
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Riktlinjer för nutritionsbehandling vid hemodialys
DRF:s referensgrupp i njurmedicin : 2012 :
DRF.nu
Riktlinjer för nutritionsbehandling vid peritonealdialys
DRF:s referensgrupp i njurmedicin : 2008 :
DRF.nu
Riktlinjer för nutritionsbehandling vid njursvikt utan dialys
DRF:s referensgrupp i njurmedicin : 2018 :
DRF.nu
Hammarström Anne
Genusperspektiv på medicinen : två decenniers utveckling av medvetenheten om kön och genus inom medicinsk forskning och praktik
2. uppl. : Stockholm : Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning : 2005 : 66 s. :
ISBN: 91-85027-22-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Hanås Ragnar
Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
ISBN: 9789197512077
Se Umeå UB:s söktjänst