"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Näringslära, 7,5 hp

Engelskt namn: Nutrition

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2KN002

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-21

Innehåll

I kursen behandlas olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen med fokus på funktion, upptag och omsättning i kroppen. Praktisk och teoretisk tillämpning av näringsrekommendationer på individ- och gruppnivå ingår. Dessutom innehåller momentet en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet. Exempel på frågor som tas upp är; vad innehåller en måltid och hur kan man påverka den; vilket fett ska man välja; måste man äta grönsaker om man äter frukt?

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: - Redogöra för människans energibehov och energiförbrukning. - Redogöra för människans behov av fett, protein, kolhydrater och kostfiber samt dess funktion och omsättning i kroppen. - Redogöra för människans behov av vitaminer och mineraler samt dess upptag och funktion i kroppen. - Teoretiskt och praktiskt tillämpa Nordiska näringsrekommendationer. - Förstå alkoholens omsättning och effekt i kroppen. - Ge en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg i minst 18 hp i kostvetenskap på A-nivå eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbete, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.

Examination

Laborationsmoment examineras genom muntlig och/eller skriftlig redovisning där endast betygen U eller G sätts. Teoridelen examineras genom en skriftlig tentamen. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Näringslära 7,5 hp

Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Bergh Kurt
Manuell näringsberäkning (kompendium)
Senaste upplagan : Umeå : Inst för kostvetenskap :

Livsmedelstabell. Energi och näringsämnen.
Uppsala : Livsmedelsverket : 2002 :

Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Vikttabeller
Uppsala : Livsmedelsverket : 1999 :

Referenslitteratur

Krause's food, nutrition,&diet therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
11th ed. / [edited by]L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : Philadelphia, Pa. ; London : W. B. Saunders : 2004 : 37, 1321 s. : ill. :
ISBN: 0-7216-9784-4
Se Umeå UB:s söktjänst