"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostvetenskap A, 30 hp

Engelskt namn: Food and Nutrition A

Denna kursplan gäller: 2018-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 2KN001

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-21

Reviderad av: Prefekten, 2017-12-14

Innehåll

Mat och hälsa berör alla människor.  För att förstå vad som händer när man förvarar, hanterar, tillagar och äter mat behöver man ha kunskap om mikroorganismers betydelse i livsmedel, livsmedlens näringsinnehåll, näringsämnenas kemiska uppbyggnad samt vad som händer i kroppen när vi äter. Under kursen skaffar sig studenten redskap att värdera människans näringsbehov och näringsinnehåll i måltider.
 
Kursen består av följande moment:

  1. Livsmedelskemi (Food Chemistry), 12 hp
  2. Näringfysiologi och metabolism (Nutrition Physiology and Metabolism), 7,5 hp
  3. Näringslära (Nutrition), 7,5 hp
  4. Livsmedelsmikrobiologi (Food Microbiology), 3 hp 

Moment 1. Livsmedelskemi, 12 hp
Momentet innehåller en orientering till högskolestudier och kostvetenskap som ämne och yrkesbas. Momentet  behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring av dessa. Momentet innehåller
också den kemi som krävs för att förstå kroppens uppbyggnad och funktion samt cellens ämnesomsättning.  
 
Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism, 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi. Momentet  behandlar dessutom hur kolhydrater, fett och protein omsätts i cellernas metabolism.
 
Moment 3. Näringslära, 7,5 hp
I momentet ingår teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer på individ- och gruppnivå. En översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet ingår. Dessutom innehåller momentet teori och tillämpning kring olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen. Människans behov av energi och näring samt näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen behandlas. Övning i att reflektera över eget lärande och att ge konstruktiv återkoppling till medstudenter ingår.
 
Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi, 3 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om mikroorganismers uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på kopplingen till matkvalitet och livsmedelssäkerhet.

 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Livsmedelskemi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå atomens byggnad, periodiska systemets grunder, kemiska bindningar och reaktionsformler.
  • Förstå skillnaden mellan starka och svaga syror och baser, samt principerna för pH och buffert.
  • Tillämpa gällande klassifikationssystem för att dela in olika organiska föreningar och förstå principerna för olika typer av organiska reaktioner.
  • Tillämpa gällande klassifikationssystem för att dela in olika kolhydrater, fetter, proteiner och enzymer utifrån namn, byggnad och egenskaper samt kunna förstå vissa fysiologiska och livsmedelsmedelskemiska processer utifrån deras egenskaper

Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå cellens och grundvävnaders byggnad och funktion samt grundläggande transportmekanismer av ämnen över cellmembranet.
  • Förklara grunderna för den nervösa och hormonella regleringen av kroppens olika organ samt fett- och muskelvävnad, och hur detta påverkar cellens ämnesomsättning och blodtrycket.
  • Förstå matspjälkningskanalens anatomi och uppbyggnad samt spjälkningen och absorptionen av energigivande näringsämnen.
  • Beskriva cirkulationens och andningsorganens uppbyggnad och funktion samt blodkropparnas indelning, byggnad och funktion.
  • Förklara grunderna för sinnesfysiologi med fokus på lukt, smak och syn.
  • Redogöra för skelettets funktioner med fokus på benomsättning samt förklara skelettmuskulaturens uppbyggnad och funktion.
  • Redogöra för grundläggande principerna kring njurens anatomi och funktion samt förstå hur vatten, salt och pH regleras i kroppen.
  • Förstå grunderna för kolhydraters, fetters och proteiners metabolism i cellen.

Färdighet och förmåga

  • Visa förmåga att använda relevant information för att kommunicera fysiologiska och metabola fakta, företeelser och frågeställningar 

Moment 3. Näringslära
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för gällande Nordiska näringsrekommendationer.
  • Förklara grunderna för människans energibehov och energiförbrukning.
  • Förklara funktioner för kolhydrater, kostfiber, fett, protein och vätska.
  • Förklara människans behov av vitaminer och mineraler.
  • Förklara funktion och omsättning av vitaminer och mineraler.
  • Förklara funktion av antioxidanter.
  • Förstå alkoholens omsättning och effekt i kroppen.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa Nordiska näringsrekommendationer teoretiskt och praktiskt.
  • Reflektera över egen lärprocess.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera innehållet av energi, näringsämnen och antioxidanter i livsmedel.
  • Värdera människans behov av energi, kolhydrater, kostfiber, fett, protein, vitaminer, mineraler och vätska.

Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva olika typer av mikroorganismer som förekommer i livsmedel samt känna till de sätt med vilka de kan orsaka förstörelse i samband med hantering, tillagning/beredning och förvaring.
  • Beskriva vanligt förekommande patogena mikroorganismer samt hur de utgör en hälsofara.
  • Beskriva och förstå konserveringsmetoder som används för att producera livsmedel med hög säkerhet och kvalitet.

Behörighetskrav

Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14). Naturkunskap kan ersättas av Biologi A/1, Fysik A alt 1a / 1b1+1b2 och Kemi A/1

Undervisningens upplägg

Moment 1. Livsmedelskemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska  seminarier och laborationer.
 
Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, laborationer samt obligatoriska seminarier..
 
Moment 3. Näringslära
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och laborationer. Grupparbeten, seminarier och laborationer är obligatoriska. 

Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska laborationer.

 

Examination

Moment 1. Livsmedelskemi
Examinationen sker genom skriftliga salstentamina samt praktiska laborations- och seminariemoment i grupp. Vid seminarier och laborationer sätts något av betygen U eller G.
 
Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism
Examinationen gällande FSR under Kunskap och förståelse sker genom skriftlig salstentamen. FSR kopplade till Färdighet och förmåga examineras gruppvis genom en muntlig och visuell presentation där något av betygen U eller G sätts.
 
Moment 3. Näringslära
Examinationen sker genom skriftlig salstentamen, test på momentwebben, individuell skriftlig inlämningsuppgift samt genom laborationer och seminarier. För test på momentwebb, skriftlig inlämningsuppgift, laboration och seminarier sätts något av betygen U eller G.
 
Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi
Examinationen sker genom en skriftlig salstentamen samt praktiska laborationsmoment i grupp. På laborationsmomentet sätts endast betygen U eller G.

För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För VG på hel kurs krävs att man har VG på tre av fyra moment.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle (när kursen ges på höstterminen) alternativt tre månader efter ordinarie provtillfälle (när kursen ges på vårterminen), dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer
 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 3

LIVSMEDELSKEMI 12 HP

Obligatorisk litteratur

Furugren Bo
Kemi för kostutbildning : grunder för utbildning i kost och näringslära
[Omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Bok : 1996 : 188, 24 s. :
Obligatorisk

Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
Obligatorisk

Referenslitteratur

Foods : a scientific approach
Charley Helen, Weaver Connie
3. ed. : Upper Saddle River, N.J. : Merrill : cop. 1998 : 582 s.a (xxiii, 582 p.) :
ISBN: 0-02-321951-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Läsanvisning: Läsanvisning: http://www.krc.su.se/page.php?pid=110

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

NÄRINGSFYSIOLOGI OCH METABOLISM 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
Obligatorisk

NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

Obligatorisk litteratur

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

Referenslitteratur

Krause's Food & the Nutrition Care Process
Mahan L Kathleen, Raymond Janice
Elsevier/Saunders : 2016 :
Läsanvisning: 14. ed ISBN: 9780323340755 Den här utgåvan av boken har inte kommit ut ännu (preliminärt utg.datum: 2016-07-07)

LIVSMEDELSMIKROBIOLOGI 3 hp

Obligatorisk litteratur

Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma