Engelskt namn: Food and Nutrition A
Denna kursplan gäller: 2018-01-15 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2018-01-15
Kursplan för kurser med start mellan 2017-08-14 och 2018-01-14
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-17 och 2017-08-13
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2015-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2013-08-26 och 2014-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-09 och 2013-08-25
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-02 och 2012-01-08
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2012-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2010-08-30 och 2011-09-04
Kurskod: 2KN001
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-21
Reviderad av: Prefekten, 2017-12-14
Mat och hälsa berör alla människor. För att förstå vad som händer när man förvarar, hanterar, tillagar och äter mat behöver man ha kunskap om mikroorganismers betydelse i livsmedel, livsmedlens näringsinnehåll, näringsämnenas kemiska uppbyggnad samt vad som händer i kroppen när vi äter. Under kursen skaffar sig studenten redskap att värdera människans näringsbehov och näringsinnehåll i måltider.
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Livsmedelskemi, 12 hp
Momentet innehåller en orientering till högskolestudier och kostvetenskap som ämne och yrkesbas. Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring av dessa. Momentet innehåller
också den kemi som krävs för att förstå kroppens uppbyggnad och funktion samt cellens ämnesomsättning.
Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism, 7,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi. Momentet behandlar dessutom hur kolhydrater, fett och protein omsätts i cellernas metabolism.
Moment 3. Näringslära, 7,5 hp
I momentet ingår teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer på individ- och gruppnivå. En översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet ingår. Dessutom innehåller momentet teori och tillämpning kring olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen. Människans behov av energi och näring samt näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen behandlas. Övning i att reflektera över eget lärande och att ge konstruktiv återkoppling till medstudenter ingår.
Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi, 3 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om mikroorganismers uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på kopplingen till matkvalitet och livsmedelssäkerhet.
Moment 1. Livsmedelskemi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 3. Näringslära
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14). Naturkunskap kan ersättas av Biologi A/1, Fysik A alt 1a / 1b1+1b2 och Kemi A/1
Moment 1. Livsmedelskemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer.
Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, laborationer samt obligatoriska seminarier..
Moment 3. Näringslära
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och laborationer. Grupparbeten, seminarier och laborationer är obligatoriska.
Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska laborationer.
Moment 1. Livsmedelskemi
Examinationen sker genom skriftliga salstentamina samt praktiska laborations- och seminariemoment i grupp. Vid seminarier och laborationer sätts något av betygen U eller G.
Moment 2. Näringsfysiologi och metabolism
Examinationen gällande FSR under Kunskap och förståelse sker genom skriftlig salstentamen. FSR kopplade till Färdighet och förmåga examineras gruppvis genom en muntlig och visuell presentation där något av betygen U eller G sätts.
Moment 3. Näringslära
Examinationen sker genom skriftlig salstentamen, test på momentwebben, individuell skriftlig inlämningsuppgift samt genom laborationer och seminarier. För test på momentwebb, skriftlig inlämningsuppgift, laboration och seminarier sätts något av betygen U eller G.
Moment 4. Livsmedelsmikrobiologi
Examinationen sker genom en skriftlig salstentamen samt praktiska laborationsmoment i grupp. På laborationsmomentet sätts endast betygen U eller G.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För VG på hel kurs krävs att man har VG på tre av fyra moment.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle (när kursen ges på höstterminen) alternativt tre månader efter ordinarie provtillfälle (när kursen ges på vårterminen), dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer
Furugren Bo
Kemi för kostutbildning : grunder för utbildning i kost och näringslära
[Omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Bok : 1996 : 188, 24 s. :
Obligatorisk
Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
Obligatorisk
Foods : a scientific approach
Charley Helen, Weaver Connie
3. ed. : Upper Saddle River, N.J. : Merrill : cop. 1998 : 582 s.a (xxiii, 582 p.) :
ISBN: 0-02-321951-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Läsanvisning: Läsanvisning: http://www.krc.su.se/page.php?pid=110
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
Obligatorisk
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Krause's Food & the Nutrition Care Process
Mahan L Kathleen, Raymond Janice
Elsevier/Saunders : 2016 :
Läsanvisning: 14. ed
ISBN: 9780323340755
Den här utgåvan av boken har inte kommit ut ännu (preliminärt utg.datum: 2016-07-07)
Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer
Thougaard Herluf, Varlund Verner, Møller Madsen René, Blücher Anna
2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 414 s. :
ISBN: 9789144006567
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma