Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-26
Innehåll
Födoämnesöverkänslighet blir allt vanligare. Denna kurs ökar studentens kunskaper om och förståelse för födoämnesöverkänslighet när det gäller förekomst, betydelse och praktiska aspekter kring utformning av mat. Frågeställningar som behandlas kan exempelvis vara; växer glutenintolerans bort; får man kalciumbrist om man inte tål mjölk; varför reagerar man på äpplen när man har en björkpollenallergi?
Under kursens gång behandlas följande former av födoämnesöverkänslighet:
Celiaki
Mjölkallergi
Laktosintolerans
Ägg- och fiskallergi
Korsallergi
Multiallergi
I kursen ingår praktiska inslag som t ex hantering och värdering av ersättningsprodukter, diskussioner kring märkningsregler samt glutenfri bakning. Exempel på frågor som diskuteras; kan man lita på märkning av livsmedel; hur smakar en pannkaka som inte innehåller vetemjöl, mjölk och ägg?
Förväntade studieresultat
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
Känna till olika former av födoämnesöverkänslighet samt kunna förklara hur energi- och näringsintaget kan påverkas när man inte kan äta vissa födoämnen.
Redogöra för de praktiska aspekter som kan förekomma vid planering, tillagning och servering av mat till personer med födoämnesöverkänslighet.
Granska och förklara allergenmärkning av livsmedel samt dess innehållsförteckningar.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, enskild fördjupningsuppgift med handledning, seminarier samt praktisk tillämpning i kök. Enskild fördjupningsuppgift, seminarier samt praktisk tillämpning i kök är obligatoriska moment.
Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i distansform med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.
Examination
Examinationen sker genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av uppgifter. På gruppuppgifter, seminarier samt praktisk tillämpning i kök sätts något av betygen U eller G.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För att få VG på hela kursen krävs VG på den enskilda fördjupningsuppgiften.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer
Litteratur
Giltig från:
2010 vecka 3
Obligatorisk litteratur
Wahlman Laurell Birgitta Att inte tåla gluten 1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. : ISBN: 978-91-7205-590-2 Se Umeå UB:s söktjänst
Att inte tåla laktos, mjölkprotein och soja. Solna : Svenska celiakiförbundet : 2003 : 58 s. :
Svenska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet 4. uppl. : [Uppsala] : Livsmedelsverket : 2005 : 20 s. : ISBN: 91-7714-171-7 Se Umeå UB:s söktjänst
Referenslitteratur
Carlstein Ulrika Eggande recept utan ägg : 100 recept utan ägg för vardag och fest 1. uppl. : [Österskär : U. Carlstein] : 2004 : 60 s. : ISBN: 91-631-6098-6 (spiralh.) Se Umeå UB:s söktjänst
Glutenfria kokboken : bakning, mat och massor av tips Ekstrand Hemmingsson Elisabeth, Jardhammar Kent Västerås : Ica : 2004 : 159 s. : ISBN: 91-534-2464-6 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja Isaksson Katarina, Luciani Lotta 3. uppl. : Stockholm : Gothia ; a Solna : b Svenska celiakiförbundet : 2005 : 120 s. : ISBN: 91-7205-477-8 Se Umeå UB:s söktjänst
Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. : ISBN: 91-0-057702-2 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Nordiska ministerrådet Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity. Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. : ISBN: 92-893-1062-6 Se Umeå UB:s söktjänst