"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Födoämnesöverkänslighet, 7,5 hp

Engelskt namn: Food intolerance

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 2KN000

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-26

Innehåll

Födoämnesöverkänslighet blir allt vanligare. Denna kurs ökar studentens kunskaper om och förståelse för födoämnesöverkänslighet när det gäller förekomst, betydelse och praktiska aspekter kring utformning av mat. Frågeställningar som behandlas kan exempelvis vara; växer glutenintolerans bort; får man kalciumbrist om man inte tål mjölk; varför reagerar man på äpplen när man har en björkpollenallergi? Under kursens gång behandlas följande former av födoämnesöverkänslighet: • Celiaki • Mjölkallergi • Laktosintolerans • Ägg- och fiskallergi • Korsallergi • Multiallergi I kursen ingår praktiska inslag som t ex hantering och värdering av ersättningsprodukter, diskussioner kring märkningsregler samt glutenfri bakning. Exempel på frågor som diskuteras; kan man lita på märkning av livsmedel; hur smakar en pannkaka som inte innehåller vetemjöl, mjölk och ägg?

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: • Känna till olika former av födoämnesöverkänslighet samt kunna förklara hur energi- och näringsintaget kan påverkas när man inte kan äta vissa födoämnen. • Redogöra för de praktiska aspekter som kan förekomma vid planering, tillagning och servering av mat till personer med födoämnesöverkänslighet. • Granska och förklara allergenmärkning av livsmedel samt dess innehållsförteckningar.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, enskild fördjupningsuppgift med handledning, seminarier samt praktisk tillämpning i kök. Enskild fördjupningsuppgift, seminarier samt praktisk tillämpning i kök är obligatoriska moment. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i distansform med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.

Examination

Examinationen sker genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av uppgifter. På gruppuppgifter, seminarier samt praktisk tillämpning i kök sätts något av betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För att få VG på hela kursen krävs VG på den enskilda fördjupningsuppgiften. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 3

Obligatorisk litteratur

Wahlman Laurell Birgitta
Att inte tåla gluten
1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
ISBN: 978-91-7205-590-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Att inte tåla laktos, mjölkprotein och soja.
Solna : Svenska celiakiförbundet : 2003 : 58 s. :

Livsmedelsverket
Allergiinformation : 12 broschyrhäften
Livsmedelsverket : 2007 : 130 sid :
Livsmedelsverkets webbutik

Svenska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
4. uppl. : [Uppsala] : Livsmedelsverket : 2005 : 20 s. :
ISBN: 91-7714-171-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Carlstein Ulrika
Eggande recept utan ägg : 100 recept utan ägg för vardag och fest
1. uppl. : [Österskär : U. Carlstein] : 2004 : 60 s. :
ISBN: 91-631-6098-6 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Glutenfria kokboken : bakning, mat och massor av tips
Ekstrand Hemmingsson Elisabeth, Jardhammar Kent
Västerås : Ica : 2004 : 159 s. :
ISBN: 91-534-2464-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja
Isaksson Katarina, Luciani Lotta
3. uppl. : Stockholm : Gothia ; a Solna : b Svenska celiakiförbundet : 2005 : 120 s. :
ISBN: 91-7205-477-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst