Kursen ger en översikt av grundläggande planeringsteori och urban teori samt en tillämpning av rumsliga begrepp och teorier i praktisk samhällsplanering. Den rumsliga analysen bildar utgångspunkten för tillämpningen av GIS-verktygen utifrån studenternas individuella kunskapsnivå. Planeringstemana under kursen belyser i första hand svensk och europeisk samhällsplanering på olika geografiska nivåer och i ett jämförande perspektiv. Generella planeringsutmaningar såsom deltagande planering, hållbar utveckling och planering, planeringens legitimitet och resultat, flernivåstyrning etc. behandlas. Urban teori utgör ett väsentligt inslag i kursen där de ekonomisk-geografiska, rumsliga och sociala perspektiven utgör de centrala utgångspunkterna.
Förväntade studieresultat
Behörighetskrav
Univ: 120 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng i ett huvudområde, inklusive 7,5 ECTS i kvantitativa metoder eller motsvarande.
Dessutom krävs Engelska B/6 från gymnasieskolan.
Undervisningens upplägg
Kursen bygger på föreläsningar, seminarier och gruppövningar. En del av gruppövningarna är mer praktiska till sin karaktär medan andra är mer teoretiska. Relevanta genusperspektiv är integrerade i alla teman. All undervisning på kursen sker på engelska.
Examination
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.