Huvudområden och successiv fördjupning:
Kulturgeografi: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för geografi
Beslutad av: Prefekten, 2009-05-15
Reviderad av: Prefekten, 2024-04-17
Innehåll
Kursen introducerar centrala områden inom kulturgeografi. Med termen "social" menar vi i stort sett allt samspel mellan människor. Därför kan "social" också hänvisa till politisk, ekonomisk och kulturell interaktion. Kursen har ett brett fokus och tar upp frågor som relaterar till hälsa, migration, demografi, landsbygd och globala processer med fokus på Sverige och det svenska välfärdssystemet.
Socialgeografi innefattar en rumslig strategi för att förstå samhället. Socialgeografi utgår från antagandet att geografi och sociala relationer oundvikligen är sammanlänkade. Människor flyter inte omkring planlöst i någon form av vakuum, interagerande med varandra på basis av klass, etnicitet eller kön. Människor är i själva verket rotade i ett fysiskt rum och geografin har en djupgående inverkan på sociala relationer. Att förstå hur samhälle och geografi samverkar är det centrala målet för denna kurs. Relevansen av geografi och dess samspel med samhället och reproducerandet av kategorier såsom kön, etnicitet och klass integreras i alla föreläsningar, seminarier och inlämningsuppgifter.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. Redogöra för kulturgeografins teoretiska utgångspunkter, 2. redogöra för grundläggande teorier och begrepp inom socialgeografi som behandlas under kursen,
Färdighet och förmåga
3. insamla geografisk information och data, t ex via intervjuer eller statistiska databaser, och genomföra enklare sammanställningar av dessa uppgifter, 4. enskilt och i grupp författa skriftliga rapporter, samt presentera den muntligt i enlighet med givna instruktioner och tidsramar,
Värderingsförmåga och förhållningssätt
5. applicera socialgeografiska teorier på förändringar i befolknings- och migrationsmönster och välfärd, 6. exemplifiera hur ekonomiska och politiska processer och maktstrukturer på lokal, regional, nationell och global nivå påverkar individers och samhällsgruppers levnadsvillkor och handlingsutrymme.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen utgår från problembaserat lärande. Undervisning ges i form av föreläsningar och seminarier. Under kursen genomförs ett större grupparbete och en självständig skriftlig övning. Seminarier och övningar är obligatoriska. Kursen ges på halvfart. Det talade och skrivna språket under kursen är engelska.
Examination
Examinationen sker genom
Tre seminarier (U/G) Ett skriftligt grupparbete (U/G) En muntlig gruppresentation (U/G) En individuellt författad analys baserad på grupparbetet (U/G/VG)
För godkänt betyg på kursen krävs godkänt betyg på samtliga seminarier, samt godkänt betyg på det skriftliga grupparbetet, presentationen och den individuella analysen. För väl godkänt betyg krävs godkänt betyg från seminarierna, grupparbetet och presentationen, samt väl godkänt betyg på den individuella delen av grupparbetet.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Betyg kan inte överklagas, d.v.s. prövas av någon högre instans, men en student kan alltid göra anmärkningar mot rättningen eller begära att examinator omprövar sitt beslut.
Studerande som erhållit godkänt resultat på prov kan ej genomgå förnyat prov för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1.2-553-14). Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Sådan förfrågan ska prövas skyndsamt. Begäran om ny examinator ska ställas till studierektor.
TILLGODORÄKNANDE Prövas alltid individuellt
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år.
Litteratur
Giltig från:
2024 vecka 16
Social geographies : an introduction Lanham, Maryland : Rowman & Littlefield, an imprint of The Rowman & Littlefield Publishing Group, Inc. : [2021] : ix, 426 pages : ISBN: 1786612305 Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare vetenskapliga tidskriftsartiklar (500-1 000 sidor).