"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Genusvetenskap: Feministisk teori och intersektionell analys, 15 hp

Engelskt namn: Gender Studies: Feminist Theories and Intersectional Analysis

Denna kursplan gäller: 2019-06-24 och tillsvidare

Kurskod: 2KC023

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Genusvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Umeå centrum för genusstudier (UCGS)

Beslutad av: Föreståndaren, 2019-06-11

Innehåll

Kursen fokuserar på klassiska och nutida debatter inom feministisk teori och utforskar de komplexa relationerna mellan genus, sexualitet, ras/etnicitet och klass. Genom kritisk läsning granskas centrala feministiska teorier för att se hur de ser på makt och subjektivitet, men också hur det är möjligt att teoretisera maktdimensioner så som heteronormativitet, rasism, (post)kolonialism och klass.

Kursen är indelad i två moment. Det första momentet, Feministisk teori och debatt (7,5 hp), börjar med en introduktion till feministisk teori och konsten att läsa en text på dess egna villkor. Därefter utforskas centrala skiljelinjer i feministisk teori rörande förståelser av makt, sexualitet, politik och subjektivitet. Vi diskuterar olika intersektionella perspektiv och relaterar feministisk teori till kritiska teoretiska fält så som queerstudier och postkolonialism. Momentet avslutas med en diskussion av olika teoretiska perspektiv på intersektionalitet.

Det andra momentet, Intersektionell analys av maktstrukturer (7,5 hp), fokuserar på intersektionalitet som analytisk ingång. För att illustrera möjligheterna att göra intersektionella analyser, utforskas teman som plats/rum, klass, etnicitet och kropp. Kursen tar sin utgångspunkt från centrala texter inom feministisk teori och använder kritisk textanalys som fokus och metod. Aktivt deltagande i seminarier är en förutsättning för att kunna genomföra kursen med goda resultat.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Feministisk teori och debatt (7,5 hp)
Efter kursen ska studenten
- självständigt kunna identifiera, beskriva och kritiskt relatera till centrala delar av feministisk teori

- självständigt kunna förhålla sig till och problematisera olika förståelser av makt, politik och subjektivitet
- muntligt och skriftligt kunna presentera en självständig analys relaterad till centrala frågeställningar inom feministisk teori och intersektionella teorier..

Moment 2: Intersektionell analys av maktstrukturer (7,5 hp)
Efter kursen ska studenten
- ha fått en uppfattning av de olika teoretiska ståndpunkter som presenterats under kursen och förstå konsekvenserna i relation till intersektionell analys och kunna använda denna förståelse i empiriska analyser.
- Självständigt kunna identifiera, beskriva och kritiskt relatera till betydelser av klass, etnicitet/ras och sexualitet i empiriska analyser
- kunna bidra med kvalificerade analytiska kommentarer vid seminarier samt kunna leda en seminariediskussion.

Behörighetskrav

Univ:90 hp varav minst 15 hp ska vara självständigt arbete, alternativt minst 120 hp.
Dessutom En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. De schemalagda seminarierna är obligatoriska. För studenter som inte har möjlighet att delta i obligatoriskt studietillfälle kommer en skriftlig komplettering att krävas. Tiden för inlämning av kompletteringar följer samma regler som förnyad examination, det vill säga senast inom två år efter studentens registrering på kursen. Stor vikt läggs vid självständigt arbete.

Examination

Examinationen sker löpande genom aktivt deltagande samt genom individuell muntlig och skriftlig prövning. På moment 1 sker examinationen genom en skriftlig hemtentamen. På moment 2 sker examinationen i form av en skriftlig hemuppgift som även presenteras muntligt, i vilka en empirisk analys av etnicitet/ras, sexualitet och klass och dess relationer till kön görs.

För momenten och kursen som helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För betyget Godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delar är godkända. För betyget Väl godkänd på hela kursen krävs detta betyg på båda kursmomenten.

Rätt till förnyad examination erbjuds tidigast tio arbetsdagar och senast tre månader efter att resultatet av ordinarie examination meddelats. Ytterligare ett prov erbjuds inom ett år. Den som godkänts i examination får inte undergå förnyad examination för högre betyg. Möjlighet till examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie tillfället ges under minst två år efter studentens registrering på kursen. Sammanlagt ges studenten möjlighet att genomföra prov vid fem tillfällen. Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för ett kursmoment eller del av moment, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot.

Tillgodoräknande
Kursen kan ej tillgodoräknas i andra kurser i genusvetenskap vid Umeå universitet. En kurs med samma namn (7,5 hp) gavs ht 2006 kan tillgodoräknas i denna kurs motsvarande 7,5 hp. För ytterligare information kontakta studierektor.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.