"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Rätt, ekonomi och familjen, 7,5 hp

Engelskt namn: Law, Economics and the Family

Denna kursplan gäller: 2018-11-05 och tillsvidare

Kurskod: 2JU211

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2018-06-04

Innehåll

Innehåll
Kursen behandlar samspelet mellan rätten och hushållets ekonomi. Rättslig reglering av olika slag påverkar möjligheterna för familjen både som enhet och individer att organisera försörjning, arbete och konsumtion inom familjen. Kursen behandlar rättsområden som familjerätt, arvsrätt, skatte- och socialrätt och anlägger både ett genusperspektiv och ett välfärdsstatligt perspektiv. Kursen omfattar också en internationellt jämförande dimension för att visa på hur rätten konstruerar olika försörjnings- och familjeekonomiska modeller.  

 

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs förväntas studenten ha förmåga att:
 
-    visa kunskap om hur de olika rättsområden som behandlas under kursen påverkar familjens och olika familjemedlemmars förutsättningar till försörjning, arbete och konsumtion,  
 
-    självständigt identifiera och formulera relevanta frågor om familjens ekonomi från kritiska feministiska, socio-rättsliga och välfärdsstatliga perspektiv,   
 
-    på ett självständigt kritiskt medvetet sätt kunna tillämpa relevanta teorier och analyser på ett empiriskt eller teoretiskt problemområde om samspelet mellan rätten och familjens ekonomi,
 
-    identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Behörighetskrav

Minst 90 hp i ett samhällsvetenskapligt huvudområde, vari ingår självständigt arbete om minst 15 hp samt Juridisk översiktskurs 15 hp eller motsvarande, eller 120 hp inom ramen för juristprogrammet eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs på helfart online på en lärplattform som studenterna får tillgång till vid kursstart. På kursplattformen tar studenterna del av föreläsningar samt genomför obligatoriska uppgifter och andra lärandeaktiviteter. Studierna karaktäriseras av en hög grad av självständigt och aktivt lärande där studenterna söker kunskap och reflekterar kritiskt både individuellt och i grupp.

 

Examination

Examination
Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels en avslutande individuell skrivuppgift enligt punkt 2 nedan.
 
Punkt 1
Fullgörande av obligatoriska uppgifter under kursens gång.
Punkt 2
Fullgörande av en avslutande skriftlig individuell skrivuppgift.
 
Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 ges betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För punkt 2 ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG), På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på betyget under punkten 2 och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är utförda.
 
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan
examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
 

 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se:
http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.