"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Utbildning i LSS och SoL insatser för verksamhetschefer inom vård och omsorg, 15hp, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-09-25

Engelskt namn: Education for managers in care and social services, 15 ECTS

Denna kursplan gäller: 2016-05-09 och tillsvidare

Kurskod: 2JU184

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Föreståndaren, 2016-05-13

Innehåll

Juridik utgör ett centralt innehåll i kursen. Undervisningen syftar till att fördjupa deltagarnas kunskaper, färdigheter och förmåga att hantera juridiska problem avseende sociala rättigheter för funktionshindrade samt att arbeta med kvalitetsledning utifrån regelverket. Rätten studeras utifrån en kritisk socio-rättslig ansats som utgår från studier av den politiska, sociala och ekonomiska dimensionen av rätten. Kursen syftar också till att fördjupa kunskaperna om vikten av lärandeperspektiv och lärandefaktorer i förändringsarbeten samt betydelsen av ett professionellt förhållningssätt i mötet med människor med funktionsnedsättning. I kursen fördjupas kunskaperna om chefs-/ledarskap med hjälp av ledarskapsteori med särskild inriktning på att leda och utveckla vård- och omsorgsverksamhet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas deltagaren ha:
- fördjupad förmåga att självständigt kunna identifiera och analysera rättsliga frågeställningar i det sociala arbetet samt inhämta, analysera och kritiskt värdera kunskap inom området,
- fördjupad förmåga att kritiskt granska och problematisera enskildas rättigheter och möjligheter enligt LSS,
- fördjupade kunskaper i att skapa och utveckla kvalitetsledningssystem utifrån regelverket,
- förmåga att reflektera över det egna chefs-/ledarskapet med hjälp av ledarskapsteori
- fördjupad förmåga att kunna leda och utveckla vård och omsorgsverksamhet, inklusive fördjupade kunskaper om professionellt förhållningssätt och faktorer som möjliggör eller utgör hinder för förändringsarbete.

Behörighetskrav

Regeln om grundläggande behörighet för högskolestudier gäller inte för uppdragsutbildning. Behörig att delta i uppdragsutbildning bestäms av uppdragsgivaren eller arbetsgivaren. Däremot gäller samma krav för studier och examination som på reguljär universitetsutbildning.

Undervisningens upplägg

Denna kurs ges i flexibla undervisningsformer (webbaserad lärplattform och fysiska träffar). Undervisningsmaterial, t.ex. inspelade föreläsningar och quiz, samt övrigt material görs tillgängligt via lärplattformen. Deltagarna lämnar in uppgifter via lärplattformen. Deltagaren författar en individuell, skriftlig uppgift. Handledning erbjuds. I samband med fysiska träffar genomförs exempelvis övningar.

Examination

För att kunna bli godkänd på kursen krävs:
1. Godkända övningar och quiz.
2. Godkända seminarier.
3. Godkänd individuell, skriftlig, uppgift.
Examination sker genom obligatoriska övningsuppgifter, quiz, seminarier och individuell skriftlig uppgift. För punkt 1-2 ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För punkt 3 ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga examinerande moment är godkända. Betyget på kursen sätts först när alla examinerande moment är utförda.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
För deltagare som inte blivit godkänd avseende 1–3 ovan anordnas ytterligare omprovstillfälle. Deltagare som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
En deltagare som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Kurslitteratur
Lista över obligatorisk kurslitteratur anges på kursens lärplattform.
 

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 19

Kurslitteratur

Lista över obligatorisk kurslitteratur anges på kursens läroplattform.