Engelskt namn: Introductory Course: Gender and Justice
Denna kursplan gäller: 2016-08-29
och tillsvidare
Kurskod: 2JU174
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Föreståndaren, 2016-06-15
Innehåll
Kursens mål är att ge grundläggande kunskaper i juridik och insikter om hur föreställningar om kön inom rätten och i samhället samverkar. Kursen ger också viss färdighet i att lösa juridiska problem inklusive problematiseringar av till exempel kön, etnicitet, funktionsnedsättning m.m. kopplat till rättvisa. Kursen ger en översikt över rättssystemet samt lagstiftning och rättstillämpning avseende centrala samhällsområden som bl.a. rör familj, försörjning, våld, diskriminering och sexuell exploatering.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs förväntas studenten ha:
-Grundläggande kunskaper i juridik och juridisk metod -Förmåga att redogöra för hur föreställningar kopplade till kön samverkar med rätt och samhälle -Förmåga att lösa enklare juridiska problem på de områden kursen behandlar -Förmåga att på en grundläggande nivå kunna identifiera och kontextualisera juridiska problem i relation till rättvisefrågor
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs på kvartsfart online på lärplattform som studenterna får tillgång till vid kursstart. Undervisningen består i huvudsak av föreläsningar och egen inläsning samt chattar. Studenten förväntas ta ett stort ansvar för sitt eget lärande och problembaserat lärande (PBL) används i kursen. Med detta avses att studenternas inlärning sker med utgångspunkt i juridiska och samhälleliga problem. På denna kurs sker det genom att exempelvis arbeta med och lösa enklare juridiska problem samt i anslutning till detta kritiskt granska och reflektera kring förhållande mellan kön, rätt och samhälle. Som stöd i denna inlärningsprocess erbjuds regelbundna chattar där studenter får möjlighet till handledning av lärare på kursen.
Examination
Examinationen sker genom följande obligatoriska moment:
1. Godkänt resultat på individuella inlämningsuppgifter, multiple-choice test och andra individuella uppgifter 2. Godkänt resultat på individuell hemtentamen
Examination sker genom individuella inlämningsuppgifter, multiple-choice test och andra individuella uppgifter samt genom en individuell hemtentamen. För punkt 1 ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För punkten 2 ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget sätts först när punkterna 1-2 är utförda. För att få betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs förutom godkänt resultat på punkten 1, betyget Väl godkänd (VG) på punkten 2.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För student som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information, se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Litteratur
Giltig från:
2016 vecka 35
Kurslitteratur
Lista över kurslitteratur anges på den öppna kurshemsidan: http://www.juridisktforum.umu.se/