"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Förundersökningsledarutbildning för poliser, 19,5 hp

Engelskt namn: Course for Chief Police Investigators

Denna kursplan gäller: 2015-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 2JU168

Högskolepoäng: 19,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2015-06-01

Innehåll

Kursen behandlar svensk straffrätt och straffprocessrätt utifrån vad som är relevant för en polisiär förundersökningsledare. Kursen är indelad i två block.

Block 1
Denna del inleds med allmän rättskunskap. Därefter behandlas straffrättens allmänna läror, straffbestämmelser samt påföljder och påföljdsbestämning. Tyngdpunkten ligger på de brott som leds av en polisiär förundersökningsledare.

Block 2
Denna del behandlar den rättsliga regleringen av förundersökning. Det innebär att kursen behandlar förundersökningens inledande, genomförande och avslutande exempelvis straffprocessuella tvångsmedel men även offentlighet och sekretess. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt den polisiära förundersökningsledarens möjlighet att lägga ned en förundersökning med hänvisning till förundersökningsbegränsningsreglerna.     
 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten
ha kunskaper om och förståelse för den för målgruppen relevanta straffrätten samt kunna tillämpa ämnesområdets begrepp, rättsprinciper och systematik,

ha kunskap om den rättsliga regleringen av förundersökningens inledande, genomförande och avslutande,

ha kunskap om den rättsliga regleringen av straffprocessuella tvångsmedel,

på ett självständigt sätt kunna identifiera relevanta straff- och straffprocessrättsliga problem och finna lösningar på problemen med användande av olika rättskällor,

förstå förundersökningens betydelse för den fortsatta rättsprocessen och olika professionella aktörers roller och uppgifter under förundersökning och domstolsprocess, och

ha förmåga att tillämpa regler om förundersökningsbegränsning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet. Erfarenhet av utredningsarbete.

Undervisningens upplägg

Kursen går på helfart och utgår från problembaserat lärande. Undervisningen sker vid ett antal sammankomster på Campus. Under sammankomsterna varvas föreläsningar, grupparbeten och seminarier. För grupparbeten och seminarier gäller obligatorisk närvaro, och de ingår som ett led i examinationen (se nedan). Mellan sammankomsterna förutsätts studenterna arbeta aktivt med inlämningsuppgifter, seminarieuppgifter och självstudier. Kursen avslutas med hemtentamen.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examination sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov enligt punkt 2 nedan.

Punkt 1
a. Aktivt deltagande vid obligatoriska grupparbeten och seminarier.
b. Författande av individuella inlämningsuppgifter.
Punkt 2
Fullgörande av en avslutande skriftlig, individuell hemtentamen.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1, och de däri ingående delarna, ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den skriftliga hemtentamen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på den skriftliga hemtentamen och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är utförda.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Studenten kan fortfarande få högre betyg än Godkänd på kursen som helhet, förutsatt att kraven för dessa betyg uppnåtts. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.