"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Skoljuridik, 7,5 hp

Engelskt namn: School Law

Denna kursplan gäller: 2015-01-19 och tillsvidare

Kurskod: 2JU151

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2014-11-28

Innehåll

Kursen ger grundläggande kunskaper i juridik för lärare och förskollärare, verksamma i skola, förskola och fritidshem. Kursen behandlar enskild och offentlig förskola och skola ur ett offentligrättsligt perspektiv med särskild betoning på myndighetsutövning. Under kursen behandlas också viss civilrättslig lagstiftning.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse

Studenten ska efter avslutad kurs

* ha kunskap om och förståelse för centrala delar i allmän offentligrättslig lagstiftning som har betydelse för verksamheten i förskola, skola och fritidshem.

* ha kunskap om och förståelse för den del av den speciella förvaltningsrätten som rör skolans och förskolans verksamhet, såsom barns och elevers rätt till utbildning, ansvaret för att elever ges möjlighet att nå de nationella målen, skyldigheten att ge barn och elever särskilt stöd samt barns och elevers rätt till trygghet och studiero jämte skyldigheten att tillförsäkra dem det,

* ha kunskap om begreppen diskriminering, kränkande behandling och främjande åtgärder i diskrimineringslagen och i skollagen,

* ha grundläggande kunskaper om den familjerätt som är av betydelse för verksamheten i förskola, skola och fritidshem, samt

* ha grundläggande kunskaper om internationella överenskommelser som berör utbildningsområdet såsom barnkonventionen.

Färdighet och förmåga

Studenten ska efter avslutad kurs

* ha förmåga att identifiera vanliga juridiska problem som anknyter till verksamheten i förskola, skola och fritidshem, samt

* ha förmåga att kunna tolka och tillämpa relevanta lagar och andra regler som gäller i verksamheten som bedrivs i förskola, skola och fritidshem.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Studenten ska efter avslutad kurs

* visa förmåga att i verksamheten göra bedömningar med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna, i synnerhet barnets rättigheter enligt barnkonventionen.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av seminarier som förbereds i basgrupper, handledningar och föreläsningar. För seminarierna gäller obligatorisk närvaro, då de ingår som ett led i examinationen.
 

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov enligt punkt 2 nedan.

Punkt 1 
Aktivt deltagande vid seminarier.
 
Punkt 2
Fullgörande av en avslutande skriftlig salstentamen.
 
Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den skriftliga tentamen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på den skriftliga tentamen och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är godkända.
 
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
 
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 4

Kurslitteratur

Relevant författningstext.

Skoljuridik
Boström Viola, Lundmark Kjell
3. uppl. : Malmö : Liber : 2012 : 429 s. :
ISBN: 978-91-47-09893-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rättsregler : en introduktion till juridiken
Hydén Håkan, Hydén Therese
6., [omarb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 200 s. :
ISBN: 978-91-44-05736-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Warnling-Nerep Wiweka
En introduktion till förvaltningsrätten
10., rev. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2012 : 123 s. :
ISBN: 978-91-39-20546-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst