Huvudområden och successiv fördjupning:
Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Föreståndaren, 2016-09-23
Innehåll
Kursen inleds med ett för samtliga studenter gemensamt block om 6 hp där de rättsliga grunderna, och EU-medlemskapets betydelse, för samhällets uppbyggnad och organisering behandlas liksom den lagstiftande, dömande och verkställande makten samt den offentliga maktutövningen. Här ingår grundläggande kunskaper om t.ex. statens förhållande till kommuner och andra myndigheter, samt det offentligas förhållande till enskilda exempelvis vid myndighetsutövning samt i frågor som rör offentlighet- och sekretess. Vidare behandlas regelverket avseende hälso- och sjukvård samt omsorg i landstingskommunal respektive regional regi, liksom hälso- och sjukvård samt omsorg i primärkommunal respektive privat regi. I det gemensamma blocket ingår även grundläggande kunskap om normgivningsmakten och lagstiftningsprocessen, grundläggande fri- och rättigheter samt författningars (grundlagar, lagar, förordningar och föreskrifter) olika rättsliga status, och andra reglers betydelse, t.ex. allmänna råd. Under kursen tränas studenten i att identifiera, hitta och förstå författningar och andra rättskällor genom enklare tillämpningsuppgifter.
Kursen avslutas med ett block motsvarande 1,5 hp som syftar till att ge en överblick av och förståelse för relevanta författningar för olika yrkeskategorier.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs förväntas studenten: - ha grundläggande kunskaper om samhällets konstitutionella förutsättningar och organisering, - ha grundläggande kunskaper om den lagstiftande, dömande och verkställande makten, - visa förmåga att identifiera, hitta och förstå relevanta författningar för hälso- och sjukvård samt omsorg i offentlig och privat regi, - visa förmåga att lösa enklare juridiska problem som kan uppkomma vid utövning av specifika professioner inom hälso- och sjukvård samt omsorg i offentlig och privat regi, - visa förmåga att reflektera över möjligheter och hinder i samband med rättstillämpning i praktiken.
Behörighetskrav
Regeln om grundläggande behörighet för högskolestudier gäller inte för uppdragsutbildning. Behörig att delta i uppdragsutbildning bestäms av uppdragsgivaren eller arbetsgivaren. Däremot gäller samma krav för studier och examination som på reguljär universitetsutbildning.
Undervisningens upplägg
Denna kurs ges i helt webbaserad form med flexibel studietakt. Undervisningsmaterial såsom exempelvis inspelade föreläsningar, webbaserade quiz och övningsuppgifter samt övrigt material görs tillgängligt via en webbaserad lärplattform. Deltagarna lämnar även in övningsuppgifterna och får återkoppling via lärplattformen.
Examination
Examination sker genom följande obligatoriska moment: 1. Godkända övningsuppgifter 2. Godkända quiz 3. Godkänd reflektionsuppgift Examinationen sker genom skriftliga uppgifter samt genomförande av quiz. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
För student som inte blivit godkänd avseende 1–3 ovan anordnas ytterligare omprovstillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Litteratur
Giltig från:
2016 vecka 44
Kurslitteratur
Lista över kurslitteratur anges senast en månad innan kursen startar på den öppna kurshemsidan: http://www.jus.umu.se/samverkan/uppdragsutbildningar/forfattningskunskap/