"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till affärsjuridik, 7,5 hp

Engelskt namn: Introduction to Business Law

Denna kursplan gäller: 2024-08-26 och tillsvidare

Kurskod: 2JU134

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2024-02-26

Innehåll

Syftet med kursen är att ge en introduktion till internationell affärsjuridik. Kursen inleds med en genomgång av det rättsliga ramverket för internationell affärsjuridik. Vidare behandlas internationell försäljning av varor och tjänster på en internationell och komparativ nivå. Kursen avslutas med frågor om konflikter i internationella affärsrelationer och sätt att lösa sådana konflikter. 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse: 

Studenten ska kunna

  • förklara och diskutera möjliga strategier för att bedriva internationell handel, 
  • förklara och diskutera möjligheter att skydda sin verksamhet genom immaterialrättigheter, samt hur dataskyddsregler ställer krav på verksamheten,
  • förklara och diskutera centrala delar i allmän och speciell avtalsrätt (köp och tjänster) enligt centrala internationella och nationella regelverk, lösningar för finansiering och säkerhet, samt försäkringslösningar och transportavtal,
  • förklara och diskutera möjligheterna att kräva betalning och utöva rättigheter som borgenär i konkurs inom EU, samt möjligheterna till medling, tvistelösning och internationell verkställighet. 

Färdigheter och förmåga:

Studenten ska kunna

  • visa färdighet och förmåga att tillämpa juridisk metod och tolka rättskällor samt inom givna tidsramar kunna identifiera, formulera och lösa juridiska problem inom de ovan angivna rättsområdena, 
  • visa grundläggande färdighet och förmåga till muntlig och skriftlig presentation och juridisk argumentation på engelska, 
  • visa förmåga att arbeta såväl individuellt som i samverkan med andra. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt:

Studenten ska kunna

  • diskutera frågor som etik och hållbarhet i förhållande till internationell handel. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Lärandet stöds genom problembaserad undervisning och utgår i huvudsak från konkreta problem som bearbetas i basgrupper samt redovisas och diskuteras vid seminarier. Genom föreläsningar introduceras ämnesområden eller fördjupas delar av ämnen. Den muntliga och skriftliga färdighetsträningen genomförs huvudsakligen integrerat med övrig undervisning. Seminarierna är obligatoriska. 

Undervisningen på kursen, inklusive dess litteratur och examination, sker på engelska. 

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på. 

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov enligt punkt 2 nedan. 

 

Punkt 1

  • a. Aktivt deltagande vid seminarier.
  • b. Fullgörande av muntliga och skriftliga redovisningsuppgifter. 

 

Punkt 2

  • Fullgörande av en avslutande skriftlig, individuell salstentamen.

Salstentamen examineras utifrån specifika bedömningskriterier som meddelas i förväg. 

 

Betyg m.m.

För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkt 1-2 ovan. För punkt 1, och de däri ingående delarna, respektive punkt 2 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). 

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på den skriftliga, individuella salstentamen och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är utförda. 

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas. 

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast två veckor innan nästa provtillfälle. 

 

Anpassningar

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

 

Akademisk integritet och fusk

Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå. 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning. 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.