Engelskt namn: Commercial Law
Denna kursplan gäller: 2017-01-16 till 2018-01-14 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-08-25
Kursplan för kurser med start mellan 2023-01-16 och 2025-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2018-01-15 och 2023-01-15
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-16 och 2018-01-14
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-18 och 2017-01-15
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-19 och 2016-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2014-01-27 och 2015-01-18
Kursplan för kurser med start mellan 2014-01-20 och 2014-01-26
Kursplan för kurser med start mellan 2013-01-21 och 2014-01-19
Kurskod: 2JU122
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen i beslutsmöte, 2012-02-08
Reviderad av: Prefekten, 2016-12-05
Kursen inleds med ett avsnitt om allmän rättskunskap och en översikt över de rättskällor, vilka används vid lösning av juridiska problem. Under momentet behandlas även EU-rättens inflytande över det svenska rättssystemet och de svenska rättskällorna.
De materiella reglerna som studeras utgörs i huvudsak av förmögenhetsrättslig och annan civilrättslig lagstiftning, där avtalsrätten utgör en väsentlig del. Avtals ingående och upphörande och olika delar av speciella avtalstyper studeras.
Även viktigare delar av fordringsrättens och konsumenträttens regler ingår. Bestämmelser som reglerar marknadsrätt med dess konkurrensregler kommer att beröras. Skadeståndsrätten behandlar de mest centrala reglerna rörande ersättning för olika skador och förluster. Arbetsrätt, med regler om medbestämmande, anställningsskydd och jämställdhet, samt lagstiftning om social trygghet studeras. Inom fastighetsrätten kommer köp av fast egendom och hyreslagstiftningen att dominera.
Det associationsrättsliga avsnittet handlar om olika bolagsformer och andra sammanslutningar, dock med tyngdpunkt på regler om aktiebolag. Familjerätten, bestående av äktenskapsrätt och arvsrätt är delar inom civilrätten, vilka kommer att behandlas under kursen. Ett avsnitt om utsökning, konkurs och processrätt ingår. Härvid kommer också några centrala delar av straffrätten att beröras, särskilt avseende förmögenhetsbrott.
Vissa grundläggande element i skatterättens struktur belyses. Därefter behandlas enklare exempel i de olika inkomstslagen, tjänst, kapital och näringsverksamhet. Kursen omfattar dessutom centrala moment i taxeringsprocessen.
Studenten ska efter kursen ha:
kännedom om det juridiska ämnesområdet, dess rättskällor och dess begreppssystem
grundläggande kunskaper inom de rättsområden som aktualiseras vid arbete i företag och organisationer med huvudsaklig inriktning på förmögenhetsrätt
förmåga att identifiera juridiska problem och kunskap om rättsliga metoder för problemlösning
Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och övningar, samt ljudsatta presentationer.
Obligatorisk närvaro gäller för seminarierna och övningarna. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.
Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov enligt punkt 2 nedan.
Punkt 1
Aktivt deltagande vid seminarier och övningar.
Punkt 2
Fullgörande av en avslutande skriftlig, individuell salstentamen.
Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den skriftliga tentamen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på den skriftliga tentamen och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är utförda.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Studenten kan fortfarande få högre betyg än Godkänd på kursen som helhet, förutsatt att kraven för dessa betyg uppnåtts. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.