"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Masteruppsats i rättsvetenskap, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-09-25

Engelskt namn: Masters Thesis in Law

Denna kursplan gäller: 2011-03-28 och tillsvidare

Kurskod: 2JU113

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten vid juridiska institutionen, 2011-04-28

Innehåll

Syftet med kursen är att utveckla studentens förmåga att genomföra ett självständigt rättsvetenskapligt uppsatsarbete. Studenten ska i samband med detta få fördjupad kunskap inom ett eller flera rättsvetenskapliga forskningsområden. Uppsatsen kan bestå av en rättsfallsstudie, en studie av tillämpningen av viss lagstiftning, en teoretisk studie eller annan rättsvetenskaplig ansats. Ämnet för uppsatsen väljs fritt av den studerande efter samråd med handledaren, men ämnet bör vara av relevans för utbildningen på programmet för samhällsanalys och utredningsarbete. Behandlingen av ämnet skall vara sådan, att analysen och metoden får en framträdande plats, medan deskriptiva moment främst utnyttjas som bakgrund, inledning eller liknande.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas studenten * kunna avgränsa ett rättsvetenskapligt problem och formulera en ambitiös rättsvetenskaplig frågeställning * visa fördjupad kunskap om rättsvetenskapliga metoder och det juridiska källmaterialet * ha författat en vetenskaplig uppsats som ger ett bidrag till kunskap och forskning på området * ha förmåga att sätta in de rättsvetenskapliga frågeställningarna i ett större samhälleligt sammanhang * genomföra granskningar av vetenskapliga artiklar och/eller andra studentuppsatser samt sätta in dessa analyser i vidare teoretiska perspektiv och kunskapssyner * kunna reflektera över den egna ansatsens styrkor och svagheter och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap * i seminarieform kunna diskutera den egna uppsatsens förtjänster och brister

Behörighetskrav

Särskild behörighet: Antagen till programmet för Samhällsanalys och utredningsarbete. Rättsvetenskap 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller motsvarande. Avklarad kurs Magisteruppsats i rättsvetenskap, 15 hp, eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen genomförs i form av seminarier och individuell handledning. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examination på kursen sker genom: 1. Författande av ett självständigt arbete. 2. Försvar av det egna uppsatsarbetet vid ett seminarium. 3. Opposition på en annan uppsats vid ett seminarium. För punkterna 2 och 3 ges endast betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På det själv¬ständiga arbetet ges betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att försvar av den egna uppsatsen och opposition på en annan uppsats liksom att det självständiga arbetet är godkända. Betyget på hela kursen grundar sig på betyget för det självständiga arbetet och sätts först när aktiviteterna under punkterna 2 och 3 ovan är godkända. Examinator har rätt att besluta om annan examinationsform. Efter två under¬kända examinationer har student rätt att efter skriftlig begäran få byta examinator. Skriftlig begäran inges till studierektor. Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 13

Litteratur

Kurslitteratur bestäms av handledaren efter samråd med studenten. Därutöver ansvarar studenten för inhämtande av den litteratur som behövs för det självständiga uppsatsarbetet.