"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Förundersökning och tvångsmedel, 15 hp

Engelskt namn: Investigation in the Criminal Process

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 2JU111

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen i beslutsmöte, 2011-06-01

Reviderad av: Prefekten, 2014-06-02

Innehåll

Kursen behandlar den rättsliga regleringen av förundersökning. Det innebär att kursen behandlar förundersökningens inledande, genomförande och avslutande, exempelvis straffprocessuella och misstänktas rättigheter, men även sådant som allmän rättskunskap, offentlighet och sekretess samt ersättning till skadelidande.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten
- ha kunskap om den rättsliga regleringen av förundersökningens inledande, genomförande och avslutande
- ha kunskap om den rättsliga regleringen av straffprocessuella tvångsmedel
- på ett självständigt sätt kunna identifiera relevanta rättsliga problem och finna lösningar på problemen med användande av olika rättskällor 
- förstå förundersökningens betydelse för den fortsatta rättsprocessen och olika professionella aktörers roller och uppgifter under förundersökning och domstolsprocess.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet. För tillträde till kursen krävs genomgången polisutbildning samt minst tre års yrkesverksamhet som polis alternativt annan yrkesutbildning samt minst tre års yrkeserfarenhet i yrke där utredning av brott ingår.

Undervisningens upplägg

Kursen går på halvfart och utgår från problembaserat lärande. Undervisningen sker vid ett antal sammankomster, normalt tre, på Campus. Under sammankomsterna varvas föreläsningar, grupparbeten och seminarier. För grupparbeten och seminarier gäller obligatorisk närvaro, och de ingår som ett led i examinationen (se nedan). Mellan sammankomsterna förutsätts studenterna arbeta aktivt med inlämningsuppgifter, seminarieuppgifter och självstudier. Kursen avslutas med hemtentamen.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov enligt punkt 2 nedan.

Punkt 1
Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier och grupparbeten.
Fullgörande av skriftliga inlämningsuppgifter.
Punkt 2
Fullgörande av en avslutande skriftlig hemtentamen.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1, och de däri ingående delarna, ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den skriftliga hemtentamen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på en sammanfattande bedömning av resultaten från samtliga examinerande moment (punkt 1 och 2) och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är godkända.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se:
http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
 

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 36

Sveriges Rikes Lag, Norstedts eller Svensk lag, Iustus eller annan aktuell lagtext.

Förundersökning
Bring Thomas, Diesen Christian
4., [omarb.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 615 s. :
ISBN: 978-91-39-20470-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Polisen - verksamhet och arbete
Eklund Niklas, Landström Lena
1. uppl. : Malmö : Liber : 2013 : 331 s. :
ISBN: 978-91-47-09840-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Fitger, Peter Rättegångsbalken. En kommentar Norstedts Juridik: På Internet eller pärm med lösblad. Holmqvist, Lena m.fl. Brottsbalken. En kommentar Norstedts Juridik: På Internet eller pärm med lösblad. Kompletterande artiklar