"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Offentlig upphandling i teori och praktik, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-09-25

Engelskt namn: Public procurement - in theory and practice

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 2JU086

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen i beslutsmöte, 2009-06-01

Innehåll

Kursen behandlar frågor inom ramen för offentlig upphandling. Tyngdpunkten ligger på det regelverk som styr den offentliga upphandlingen. Kursen ska således bland annat ge kunskap om när en upphandling ska genomföras, vilka krav som får ställas av en upphandlande myndighet och vilka krav som kan ställas på en upphandlande myndighet. Dessutom ska kursen ge kunskap om vilka möjligheter en förfördelad aktör på marknaden har att få upprättelse i händelse av att en upphandlande myndighet inte följt det gällande regelverket. Där utöver ska kursen också behandla den offentliga upphandlingen utifrån ett ekonomiskt perspektiv, vilket ska ge en förståelse för hur regelverket kan påverka de ekonomiska förutsättningarna i en upphandlingssituation. Dessutom ska kursen inbegripa ett praktiskt perspektiv, som ska ge kunskap och insikt om hur en offentlig upphandling kan utformas för att på ett bra sätt tillgodose både de krav som uppställs av regelverket, men också för att beakta de ekonomiska incitament som marknadens olika aktörer arbetar utifrån.

Förväntade studieresultat

Kursdeltagarna skall efter avslutad kurs ha: - grundläggande kunskap om det regelverk som styr den offentliga upphandlingen; - grundläggande kunskap och förståelse för de ekonomiska överväganden som måste göras i en upphandlingssituation; - grundläggande kunskap om hur olika upphandlingsproblem kan lösas i praktiken.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar/lektioner, seminarieövningar och andra gruppövningar. Närvaro och aktivt deltagande i gruppövningar och vid seminarieövningar är obligatoriskt. Vid annan undervisning är närvaron frivillig. Examinator kan i särskilda fall besluta annat. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examination sker dels genom fullgörande av och aktivt deltagande i kursens obligatoriska moment, dels genom skriftlig tentamen. På en skriftlig tentamen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På obligatoriska moment ges betygen underkänd (U) och godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att skriftlig tentamen och alla obligatoriska moment är godkända. Betyget grundar sig på tentamensresultatet och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att be¬sluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Forsberg Niclas
Upphandling enligt LOU, LUF och LOV
Omarbetad version av Offentlig upphandling i praktiken. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 358 s. :
ISBN: 978-91-39-10971-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Den svåra beställarrollen : om konkurrensutsättning och upphandling i offentlig sektor
Nilsson Jan-Eric, Bergman Mats, Pyddoke Roger
1. uppl. : Stockholm : SNS förlag : 2005 : 230 s. :
ISBN: 91-7150-978-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Där utöver kan annan litteratur i form av exempelvis artiklar och utredningar m.m. komma att användas som distribueras genom juridiska institutionen.