"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ersättningsrätt, 15 hp

Engelskt namn: Compensation Law

Denna kursplan gäller: 2018-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 2JU074

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen i beslutsmöte, 2009-06-01

Reviderad av: Prefekten, 2016-10-31

Innehåll

Kursens utgår från individens behov av och rätt till ersättning och försörjning i olika skeden av livet. Det innefattar ersättningar från skilda rättsområden inom både civilrätt och offentligrätt – i form av skadestånd samt olika former av privata och offentliga försäkringar och ersättningar – och samspelet mellan dessa ersättningsformer. Även om individen är utgångspunkten diskuteras och analyseras ersättningsrätten utifrån andra olika aspekter, som exempelvis utsatthet för brott, eller etnicitets- och klassperspektiv.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten
- ha fördjupade kunskaper i skadeståndsrätt, försäkringsrätt och socialförsäkringsrätt
- ha fördjupade kunskaper och förståelse för samspel mellan ersättningarnas rättsområden
- kunna självständigt identifiera, formulera och analysera ersättningsrättsliga frågeställningar

Behörighetskrav

90 hp inom ett samhällsvetenskapligt huvudområde vari ingår ett självständigt arbete om minst 15 hp i huvudområdet eller 120 hp inom ramen för juristprogrammet, eller motsvarande. Dessutom krävs engelska 5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen baseras på problembaserat lärande, där studentens egen aktivitet och arbete i basgruppen är avgörande, och undervisningen bedrivs genom föreläsningar, seminarier och ett större case-arbete. I caset tilldelas studenterna gruppvis olika roller och grupperna har till uppgift att självständigt driva ett ersättningsärende. Närvaro och aktivt deltagande i case och seminarier är obligatoriskt.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels en individuell skrivuppgift enligt punkt 2 nedan.

Punkt 1
Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.
Fullgörande av en case-uppgift (större grupparbete).
Punkt 2
Författande av en individuell uppsats.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den individuella skrivuppgiften ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG).

På hela kursen ges något av Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens alla delar och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är godkända.  

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodo-räknande. För närmare information se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.