"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Processrätten och EU, 15 hp

Engelskt namn: Procedural Law and the EU

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare

Kurskod: 2JU069

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen, 2009-12-14

Reviderad av: Stefan Lidberg, 2010-12-16

Innehåll

Två grundläggande iakttagelser angående förhållandet mellan EU och dess medborgare bildar utgångspunkten för denna kurs. Den första är att EU-rätten ger upphov till rättigheter för enskilda. Den andra är att EU-rätten huvudsakligen administreras av nationella domstolar och förvaltningsmyndigheter.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten - ha fördjupade kunskaper i de regler och principer som styr EU-rättens tillämpning på det nationella planet. - ha förmåga att praktiskt hantera EU-rätten i svenska domstolar och förvaltningsorgan. - ha förståelse för hur EU-rätten samverkar med och förhåller sig till svensk civil- och förvaltningsprocessrätt.

Behörighetskrav

Univ: 120 hp inom ramen för juristprogrammet eller motsvarande vari ska ingå godkända resultat för kurserna på termin 4 och 6 eller motsv.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bygger på studenternas egna aktiviteter. Den består huvudsakligen av seminarier och spelad process samt kompletteras med ett fåtal föreläsningar. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examination sker dels genom löpande bedömning av skriftliga och muntliga prestationer under kursens gång, dels genom en skriftlig hemtentamen. På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt aktivt deltagande under kursen samt en godkänd hemtentamen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av examinationens olika delar och sätts först när alla moment är godkända. Alla moment under kursen utom föreläsningarna är examinationsgrundande. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det. Skriftlig begäran inges till studierektor. Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 3

Ingen obligatorisk kurslitteratur. Vid kursens start ges närmare anvisningar om lämplig referenslitteratur.