"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Grundläggande EU-rätt, 7,5 hp

Engelskt namn: Basic EU Law

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 och tillsvidare

Kurskod: 2JU003

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Styrelsen för juridiska institutionen, 2008-12-03

Reviderad av: Prefekten vid juridiska institutionen, 2010-06-28

Innehåll

Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om EU:s rättssystem. Inledningsvis behandlas EU:s historiska framväxt och institutionella struktur. Därefter studeras de EU-rättsliga rättskällornas tillkomst och karaktär. Vidare behandlas förhållandet mellan EU:s och medlemsstaternas rättsordningar, särskilt frågan om gemenskapsrättens genomslag på nationell nivå. Avslutningsvis behandlas regelverket på den gemensamma marknaden på ett översiktligt plan. Under förutsättning att de allmänna kraven för studier på avancerad nivå är uppfyllda, ger godkänt resultat på kursen tillträdde till kurserna Kommersiell EU-rätt och Konstitutionell EU-rätt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten • ha kunskap och förståelse om EU:s historiska utveckling, institutioner och beslutsprocedurer, • ha kunskaper om gemenskapsrättens grundläggande principer, förhållandet mellan EU:s och medlemsstaternas rättsordningar samt hur gemenskapsrätten får genomslag på nationell nivå, • ha grundläggande kännedom om den materiella EU-rätten och • självständigt kunna identifiera, analysera och lösa juridiska problem med EU-rättslig anknytning, • ha förmåga till rättspolitisk diskussion om den rättsliga regleringen på området.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier. Föreläsningarna behandlar övergripande frågor och skall ses som komplettering av litteraturen. Seminarierna, som är obligatoriska, förbereds och redovisas individuellt eller i grupp. EU-rätten har till stor del utvecklats i rättspraxis. Seminarierna består därför till stor del av att analysera och diskutera centrala avgöranden från EU-domstolen. Som förberedelse krävs att den studerande, förutom att noggrant ha studerat aktuella rättsfall, läser relevanta avsnitt av kurslitteraturen.

Examination

Examination sker genom skriftlig tentamen och obligatoriska moment. På en skriftlig tentamen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På eventuella obligatoriska moment ges betygen underkänd (U) och godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att skriftlig tentamen och alla eventuella obligatoriska moment är godkända. Betyget grundar sig på tentamensresultatet och sätts först när alla eventuella obligatoriska moment är godkända Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå ett förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. En skriftlig begäran inges i så fall till studierektor. Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodo-räknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen samtidigt med kursen Basic EU Law, 7,5 ECTS-credits.

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 35

Kurslitteratur

Introduktion till EU.
Bernitz Ulf, Kjellgren Anders
senaste : Stockholm : Norstedts juridik : 2010 : 365 s. :

Derlén, Mattias/Lindholm, Johan, Europeiska unionens fördrag (säljs av Service Center). Kompendium som säljs av institutionen.