Engelskt namn: Digital Innovation
Denna kursplan gäller: 2018-01-01 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2018-01-01
Kurskod: 2IN193
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Informatik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för informatik
Beslutad av: Prefekten, 2017-05-22
Reviderad av: Prefekten, 2017-09-08
Denna kurs undersöker hur innovationer inom informationsteknik (IT) och de digitala egenskaper dessa har, kan användas för utveckling av affärsprocesser. Kursen behandlar utveckling av organisatorisk flexibilitet och hur man stimulerar IT-stödd innovation av affärsprocesser. En viktig dimension i det sammanhanget är att förstå och förutse trender och förändringar i både teknikutveckling och marknadsutveckling samt kunskap om metoder och verktyg för att stödja organisatorisk produkt och tjänsteinnovation. Kunder är speciellt viktiga att inbegripa i innovationsprocesser då de kan bidra med både viktiga insikter och kompetens i utvecklingsprocesser, vilket har viktiga implikationer på affärsprocesser. Under kursens gång kommer centrala frågor i innovationsforskning behandlas och relateras till frågor rörande digitalisering. Kursen ger en samlad bild över debatten kring innovationsprocessens karaktär och hur IT och digitalisering påverkar innovationsprocesser.
Vad gäller kunskap och förståelse förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
Vad gäller färdighet och förmåga förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
Vad gäller värderingsförmåga och förhållningssätt förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
För att antas till kursen krävs minst 90 hp i något av ämnena Informatik, Datavetenskap, Företagsekonomi, Media- och kommunikationsvetenskap, Pedagogik, Psykologi, Statsvetenskap, Sociologi eller motsvarande. Dessutom krävs Engelska 6/B.
Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar, seminarier, grupparbeten samt handledning i samband med självstudier. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen ges normalt på engelska, och en betydande del av kurslitteraturen består av engelskspråklig litteratur. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.
Examinationen sker i form av individuella inlämningsuppgifter, seminarier och en gruppuppgift. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor.
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid institutionen för informatik.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande på kurs/moment sänds till Registrator (Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå). Ansökan förmedlas därefter till Institutionen för informatik för bedömning. I ansökan anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Se också "Lokal tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet" (Dnr: 540-3589-09).
Managing innovation : integrating technological, market and organizational change
Tidd Joseph, Bessant John Robert
Seventh Edition. : Hoboken : Wiley : 2020 : pages cm :
ISBN: 9781119713302
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Managing innovation : integrating technological, market and organizational change
Tidd Joseph, Bessant John Robert
Sixth edition. : Hoboken, NJ : Wiley : [2018] : xv, 586 pages :
ISBN: 9781119379454
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Managing Innovation. Integrating Technological, Market and Organizational Change
Tidd Joe, Bessant John
John Wiley & Sons Inc : 2013 :
Obligatorisk
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).