"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Verksamhetsmodellering, 7,5 hp

Engelskt namn: Business Modelling

Denna kursplan gäller: 2015-12-14 och tillsvidare

Kurskod: 2IN079

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Prefekten, 2013-10-04

Reviderad av: Prefekten, 2015-12-04

Innehåll

Kursen behandlar hur processtänkande och verksamhetsmodellering kan användas i samband med utveckling av verksamheter av olika slag. Verksamhetsmodellering omfattar metoder och tekniker för att skapa en aktivitetsorienterad beskrivning av en verksamhet. Kursen förmedlar grunderna i processkartläggning och processbeskrivning. De processmodeller som skapas beskriver tjänster som ska levereras till kunder eller klienter, logiken i arbetsprocesser och deras samverkan, hur processerna bör passas in i en verksamhet och ledas samt hur IT kan brukas i dem. Under kursen sätts modelleringsarbetet in i ett större sammanhang som ett led i arbetet att öka en verksamhets kund-/klientorientering samt skapa förutsättningar för digitalisering och effektivisering. I samband med detta diskuteras på vilka sätt förändring av arbetsprocesser, organisatoriskt lärande och organisationsförändring samt användning av IT kan skapa mervärden för verksamheten.

Förväntade studieresultat

Vad gäller kunskap och förståelse förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
1. Förklara hur en verksamhet kan beskrivas i form av processmodeller på tre nivåer; ledningsnivå, processnivå och konkret implementation.
2. Redogöra för hur arbetsprocesser i en verksamhet kan fungera tvärs över organisatoriska enheter samt på vilket sätt de bidrar till verksamhetens mål.
3. Förklara hur en verksamhet kan effektiviseras genom kund-/klientfokus, förändring och förbättring av arbetsprocesser samt bruk av informationsteknologi.
 
Vad gäller färdighet och förmåga förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
4. Utveckla en grundläggande processbeskrivning av en verksamhet.
5. Genomföra en enkel analys av en verksamhet i syfte att finna förbättringsmöjligheter med hänsyn till de tjänster verksamheten erbjuder kunder/klienter, resursutnyttjande samt verksamhetens kvalitet.
6. Använda processmodeller i verksamhetsutveckling.
 
Vad gäller värderingsförmåga och förhållningssätt förväntas studenten efter avslutad kurs kunna:
7. Förhålla sig kritiskt till olika konsekvenser av processmodellering för organisationer i både privat och offentlig sektor.
8. Reflektera över etiska frågor och genusfrågor relaterade till verksamhetsutveckling.
9. Värdera och identifiera kurslitteraturens centrala innehåll samt sammanställa och presentera detta för åhörare

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.

Examination

Examinationen sker i form av individuella inlämningsuppgifter och ett grupparbete. Som betyg på hela kursen ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. I anslutning till beskrivningen av examinationens innehåll och form anges vilka uppgifter som är nödvändiga för betyget godkänd respektive väl godkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor.

Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknanden hanteras i enlighet med Umeå universitets handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå. Ansökan om tillgodoräknande på kurs/moment sänds till Umeå universitet, Studentcentrum/Examina, 901 87 Umeå.

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 51

Kurslitteratur

Business modeling with UML : business patterns at work
Eriksson Hans-Erik, Penker Magnus
New York : Wiley : 2000 : xix, 459 s. :
ISBN: 0-471-29551-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Detta är lean : lösningen på effektivitetsparadoxen
Modig Niklas, Åhlström Pär
2. uppl. : Stockholm : Stockholm School of Economics (SSE) Institute for Research [distributör] : 2012 : 169 s. :
ISBN: 9789186797072
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålls av institutionen)