"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Interaktionsdesign i extrema miljöer, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Interaction Design in Extreme Environments

Denna kursplan gäller: 2007-10-01 och tillsvidare

Kurskod: 2IN057

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Institutionen för informatik, 2007-10-05

Innehåll

Kursens utgångspunkt är de speciella krav som ställs på interaktionsdesign i extrema miljöer. Utifrån ett antal extrema miljöer behandlas frågeställningar som rör: 1. Miljöanpassad design av digitala tillämpningar, 2. Extrem miljö som utgångspunkt för innovativ interaktionsdesign, samt 3. Extrema miljöer som testbädd för interaktiva system. Den grundläggande frågan för denna kurs berör därför relationen mellan digitala tillämpningar, interaktionsdesign och extrema miljöer. Således läggs fokus under kursen på hur miljöer kan beskrivas och förstås utifrån ett designperspektiv på digital teknik. Utifrån denna utgångspunkt behandlar kursen de individuella och sociala förutsättningarna, och de tekniska möjligheterna och begränsningarna, för interaktionsdesign i extrema miljöer.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: självständigt identifiera och värdera hur interaktionsdesign kan utvecklas för ett antal olika extrema miljöer, särskilja olika aspekter av extrema miljöer av betydelse för interaktionsdesign, samt planera för hur interaktionsdesign kan genomföras i och för en specifik extrem miljö.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen.

Examination

Examinationen sker normalt genom skriftliga prov, aktivt deltagande i seminarier och/eller datorlaborationer och andra former av inlämningsuppgifter. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik. TILLGODORÄKNANDE Studierektor vid institutionen för informatik beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 40

Designing interactive systems : people, activities, contexts, technologies
Benyon David, Turner Phil, Turner Susan
Harlow : Addison-Wesley : 2005 : 789 s. :
ISBN: 0-321-11629-1 (hbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålls av institutionen)