"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Digital compositing i video- och filmproduktion, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Digital compositing in video and film production

Denna kursplan gäller: 2010-10-04 och tillsvidare

Kurskod: 2IN048

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Institutionen för informatik, 2010-05-28

Reviderad av: Institutionen för informatik, 2010-10-06

Innehåll

Compositing avser den del av video- och filmproduktion där flera visuella element integreras till en helhet. Digital compositing, i kontrast till analog optisk compositing, avser en sådan integration där datorer och digitala format utgör väsentliga inslag. Kursen presenterar en historisk bakgrund till digital compositing och belyser skillnader och likheter mellan digitala och analoga arbetsflöden. Vidare bygger innehållet på att betrakta digital compositing som ett hantverk som fordrar erfarenhetsbaserad färdighet i kombination med teoretisk kunskap rörande verktyg, tekniker och material. Mot denna bakgrund lägger kursen stor vikt vid aspekter av digital compositing som är av generell och verktygsneutral karaktär. Med koppling till kursens hantverksorientering omsätts de generella aspekterna i konkret användning av relevanta compositingverktyg. Exempel på tillämpningar inkluderar: integration av filmat eller fotograferat material och datorgenererad grafik, visuella effekter, färgkorrigering, samt scriptning.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - redogöra för innebörden av centrala begrepp, tekniker och metoder inom digital compositing, - praktiskt tillämpa centrala begrepp, tekniker och metoder inom digital compositing med hjälp av relevanta verktyg, samt - värdera den traditionella analoga teknikens användning i jämförelse med digital compositing.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar.

Examination

Examinationen sker normalt i form av skriftligt prov samt obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande på kurs/moment sänds till Registrator (Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå). Ansökan förmedlas därefter till Institutionen för informatik för bedömning. I ansökan anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Se också ”Lokal tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet” (Dnr: 540-3589-09).

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 22

Brinkmann Ronald
The art and science of digital compositing : techniques for visual effects, animation and motion graphics
2nd ed. : Amsterdam : Morgan Kaufmann Publishers/Elsevier : c2008. : xix, 684 p. :
ISBN: 978-0-12-370638-6 (pbk. : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

After Effects apprentice : real-world skills for the aspiring motion graphics artist
Meyer Trish, Meyer Chris
2. ed. : Amsterdam : Elsevier/Focal Press : cop. 2009 : xii, 323 p. :
ISBN: 978-0-240-81136-9 (pbk. : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst