"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Projektarbete, 15 hp

Engelskt namn: Project Work

Denna kursplan gäller: 2003-12-15 och tillsvidare

Kurskod: 2IN027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Institutionen för informatik, 2003-12-17

Innehåll

Kursen avser att ge de studerande tillfälle att tillämpa vetenskapligt orienterade synsätt i samband med att de självständigt och kritiskt formulerar och löser problem inom ämnet informatik. Den innefattar val av projekt, problemformulering och avgränsning, problemlösning samt utarbetande av en skriftlig rapport. Den skriftliga rapporten försvaras i ett seminarium. I anslutning till arbetet med den skriftliga rapporten skall den studerande ges kunskap om och insikt i aktuella metodologiska frågor relevanta för vetenskapligt arbete inom ämnet informatik.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - självständigt formulera och lösa problem inom informatik och därvid tillämpa vetenskapligt orienterade synsätt, samt - genomföra projekt och utredningar samt redovisa arbetet i en skriftlig rapport och försvara denna, samt kritiskt värdera samt muntligt och skriftligt formulera konstruktiv kritik av vetenskapliga arbeten.

Behörighetskrav

Univ: Grundutbildning på högskolenivå omfattande minst 180 hp, varav ett fullgjort examens-/uppsatsarbete om minst 15 hp på 90-poängsnivån, eller motsvarande utländsk examen, eller minst 180 hp från de tre första åren på civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogrammet. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier samt handledning. Särskild vikt fästs vid handledningen och varje projektgrupp tilldelas en handledare som finns tillgänglig under hela kursens gång. Samarbete med företag och organisationer vad gäller fallstudier, inhämtande av empiri eller tillgång till specifik miljö kan vara av stort värde. I den mån sådant samarbete ej förmedlas via institutionen skall projektgruppen samråda med kursansvarig lärare innan samarbetet etableras. Beroende på ämnesval kan laborativa inslag ingå. Under kursens första del skrivs ett PM som identifierar det problem som projektgruppen skall arbeta med och hur man tänkt sig angripa detta samt möjliga samarbetspartners som forskningsprojekt, företag eller organisationer. Kursen kräver ett betydande mått av självverksamhet. Endast principiellt viktiga eller svåra delar genomgås i undervisningen.

Examination

Examinationen sker genom redovisning av en skriftlig rapport som presenteras och försvaras vid ett seminarium. Dessutom skall den studerande opponera på annans uppsats samt deltaga i examinerande moment i undervisningen. Examinerande moment anges vid kursens början. Om projektarbetet innefattar programmering, skall programdokumentation lämnas. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik. Tillgodoräknande Studierektor vid institutionen för informatik beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2003 vecka 51

Backman J.
Rapporter och uppsatser.
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 213 s. :
ISBN: 91-44-00417-6
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst

Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder
Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn, Nilsson Björn
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. :
ISBN: 978-91-44-00211-8
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst

Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).