"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Verksamhetsutveckling i IT-beroende organisationer, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Business Development in IT-dependent organisations

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2IN026

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Institutionen för informatik, 2007-08-31

Innehåll

Kursen utgår från IT-användningens utveckling i organisationer från den tidiga datoriseringen till idag. Särskild tonvikt läggs på hur synen på förhållandet mellan IT och verksamhet förändrats i takt med denna utveckling och hur utvecklingen också fört med sig ett allt djupare IT-beroende. Den grundläggande frågan i denna kurs rör hur organisationer kan förstå, hantera och utnyttja framväxande mönster av IT-användning. Kursen behandlar därför de individuella, organisatoriska och tekniska förutsättningarna för verksamhetsutveckling i djupt IT-beroende verksamheter.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: självständigt identifiera och värdera informationsteknikens betydelse för verksamhetsutveckling i organisationer, särskilja olika strategier för verksamhetsutveckling i IT-beroende organisationer, samt planera för strategisk användning av IT i företag och organisationer.

Behörighetskrav

Univ: Grundutbildning på högskolenivå omfattande minst 180 hp, varav ett fullgjort examens-/uppsatsarbete om minst 15 hp på 90-poängsnivån, eller motsvarande utländsk examen, eller minst 180 hp från de tre första åren på civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogrammet. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.

Examination

Examinationen sker normalt genom skriftliga prov, aktivt deltagande i seminarier och/eller datorlaborationer och andra former av inlämningsuppgifter. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik. Tillgodoräknande Studierektor vid institutionen för informatik beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 36

Backman J.
Rapporter och uppsatser.
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 213 s. :
ISBN: 91-44-00417-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Ciborra Claudio U.
From control to drift : the dynamics of corporate information infrastructures
Oxford : Oxford University Press : 2000 : 246 s. :
ISBN: 0-19-829734-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Kallinikos Jannis
The age of flexibility : managing organizations and technology
1. ed. : Lund : Academia adacta : cop. 2001 : 172 s. :
ISBN: 91-89300-03-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Planet Internet
Braa Kristin, Sørensen Carsten, Dahlbom Bo
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 282 s. :
ISBN: 91-44-01352-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Leveraging the new infrastructure : how market leaders capitalize on information
Weill Peter, Broadbent Marianne
Boston, Mass. : Harvard Business School : cop. 1998 : 294 s. :
ISBN: 0-87584-830-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).