"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Informatik C, kvalitetsarbete, 30 hp

Engelskt namn: Informatics C, Quality Management

Denna kursplan gäller: 2011-11-14 och tillsvidare

Kurskod: 2IN010

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Institutionen för informatik, 2008-01-18

Reviderad av: Institutionen för informatik, 2011-11-18

Innehåll

Moment 1. Programvarukvalitet, 7,5 högskolepoäng Software Quality, 7,5 credits Kursmomentet fokuserar programvarukvalitet i utvecklings- och driftssituationer. Det behandlar hur olika typer av mjukvarutestning bidrar till programvarukvalitet i programutvecklingsfasen av en systemutvecklingsprocess. Under momentet behandlas olika nivåer av mjukvarutester, från lågnivåtest som enhets- och integrationstest till olika typer av högnivåtester som acceptanstester och funktionstester. Kursmomentet behandlar också de situationer som uppstår när fel i program uppdagas i driftsfasen och hur sådana situationer lämpligen bedöms och hanteras. Vidare diskuteras hur programvarukvalitet kan förbättras genom goda egenskaper hos programutvecklaren. Moment 2. Kvalitetsarbete och standardisering inom IT-området, 7,5 högskolepoäng Quality Assurance and Standardization within the IT Business, 7,5 credits Kursmomentet behandlar kvalitet inom systemutvecklingsprocessen. Att uppnå god programvarukvalitet, vilket behandlas i moment 1 av kursen, är naturligtvis fundamentalt viktigt, men dock inte alltid tillräckligt för att producerade digitala artefakter ska fungera tillfredsställande i användningssituationer. Momentet fokuserar därför på att dels föra en djup diskussion om kvalitetsbegreppet och hur det kan förstås inom IT-området och dels att på belysa, förklara och analysera olika kvalitetsstyrningsmetoder som utvecklats och ofta tillämpas i samband med systemutveckling. Sådana metoder är nära förknippade med standards och standardisering varför även dessa begrepp blir föremål djupare diskussion och studier. Moment 3. Examensarbete i informatik med inriktning mot systemvetenskap, 15 högskolepoäng Bachelor’s Thesis in Informatics with Specialisation in Systems Analysis, 15 credits Momentet syftar till att ge den studerande tillfälle att självständigt och kritiskt tillämpa och fördjupa sina kunskaper inom ämnet informatik samt ge övning i utrednings- eller utvecklingsarbete. Det innefattar val av tillämpningsområde, problemformulering och avgränsning samt genomförande av det självständiga arbetet. Häri inbegripes förmåga att kritiskt välja och tillämpa en med hänsyn till problemet adekvat metodansats. Momentet syftar även till att ge kunskaper och färdigheter i att genomföra projekt och dokumentera arbetet i en skriftlig rapport med den vetenskapliga rapporten som förebild samt förmåga att presentera och diskutera sitt arbete. I momentet förmedlas kunskaper om vetenskapligt förhållningssätt och artikelskrivande inom forskarvärlden. Momentet betonar värdet av att det problem som behandlas i det självständiga arbetet är förankrat i praktisk verksamhet eller kan knytas till områden inom vilka institutionen bedriver forskning.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Programvarukvalitet, 7,5 högskolepoäng Efter avslutat kursmoment ska studenten kunna: - Redogöra för programutvecklingens roll i systemutvecklingsprocessen och olika kriterier för programvarukvalitet. - Planera och genomföra mjukvarutestning. - Bedöma, värdera och hantera programfel i en driftssituation. - Reflektera över sin förmåga att skriva välfungerande program. - Genomföra programutveckling genom användning av relevanta programutvecklingsverktyg såsom versionshanteringssystem, automatiska byggverktyg samt felhanteringssystem. Moment 2. Kvalitetsarbete och standardisering inom IT-området, 7,5 högskolepoäng Efter avslutat kursmoment ska studenten kunna: - Reflektera över kvalitetsbegreppet och de problem som kan förknippas med definition av kvalitet. - Förstå och förklara principiell uppbyggnad av systematiskt kvalitetsarbete i systemutvecklingsprocessen. - Analysera och värdera olika kvalitetsstyrningsansatser. Moment 3. Examensarbete i informatik med inriktning mot systemvetenskap, 15 högskolepoäng Efter avslutat kursmoment ska studenten kunna: - Identifiera och formulera frågeställningar inom informatikområdet. - Självständigt planera en undersökning där ett vetenskapligt sätt att generera kunskap tillämpas. - Genomföra en undersökning som resulterar i att kunskap genereras om den frågeställning som undersöks. - Knyta frågeställning, analys och slutsatser till litteratur inom informatikområdet. - Presentera och diskutera examensarbetet på ett tydligt sätt, samt sätta sig in i och diskutera andras arbete.

Behörighetskrav

Univ: För att antas till kursen krävs minst betyget godkänd på samtliga kurser under år 1 och 2 på systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar, workshops och seminarier samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.

Examination

Moment 1. Programvarukvalitet, 7,5 högskolepoäng Momentets examinationsformer: Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter och genomförande av gruppuppgift. Som betyg på kursmomentet ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. Moment 2. Kvalitetsarbete och standardisering inom IT-området, 7,5 högskolepoäng Momentets examinationsformer: Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter och genomförande av gruppuppgift. Som betyg på kursmomentet ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. Moment 3. Examensarbete i informatik med inriktning mot systemvetenskap, 15 högskolepoäng Momentets examinationsformer: Examinationen sker genom en inlämningsuppgift i form av ett PM, en inlämningsuppgift i form av en uppsats samt deltagande vid en studentkonferens. Examinationen på momentet innefattar i samtliga fall en tryckfärdig skriftlig rapport och i vissa fall också någon form av IT-artefakt och/eller digital produktion. I de fall där både en artefakt/produktion och en rapport återfinns som resultat, ligger båda till grund för det slutgiltiga betyget. Som betyg på kursmomentet ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. De examinationsformer som tillämpas anges vid respektive kursmoment. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor. Som betyg på hela kursen ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För betyget väl godkänd på kursen erfordras att resultatet av examensarbetet bedömts som väl godkänt samt att minst ett av de andra momenten bedöms som väl godkänt. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid institutionen för informatik. Tillgodoräknande. Ansökan om tillgodoräknande på kurs/moment sänds till Registrator (Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå). Ansökan förmedlas därefter till berörd institution för bedömning. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Se också "Lokal tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet" (Dnr: 540-3589-09).

Övriga föreskrifter

Examensarbetet (inom kursmoment 3) bör i normalfallet skrivas av två författare tillsammans. Det är ej möjligt att två studenter samförfattar ett examensarbete på olika nivåer (exempelvis kandidat- och magisternivå). Handledning av examensarbetet garanteras endast under det kurstillfälle då den studerande är förstagångsregistrerad på kursen.

Litteratur

  • Giltig från: 2015 vecka 27

    Moment 1.

    Programvarukvalitet

    Pragmatic Unit Testing in Java 8 with JUnit
    Langr Jeff, Hunt Andy, Thomas Dave
    O'Reilly Media : 2015 : 200 s. :
    ISBN: 9781941222591
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The art of software testing
    Myers Glenford J., Sandler Corey, Badgett Tom
    3. ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : 2012 : 240 s. :
    ISBN: 9781118031964
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Moment 2.

    Kvalitetsarbete och standardisering inom IT-området

    Standardisering
    Brunsson Nils, Jacobsson Bengt
    Stockholm : Nerenius & Santérus : 1998 : 239 s. :
    ISBN: 91-648-0157-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Computers in context : the philosophy and practice of systems design
    Dahlbom Bo, Mathiassen Lars
    Cambridge, Mass. : Blackwell : 1993 : 306 s. :
    ISBN: 1-55786-405-5 (hft)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pirsig Robert M
    Zen and the art of motorcycle maintenance
    Toronto ;a New York ;a London : Bantam books : 1974 : 373 s. :
    ISBN: 0-553-14852-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (finns i många olika upplagor, även på svenska)

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Moment 3.

    Examensarbete i informatik med inriktning mot systemvetenskap

    Hartman Jan
    Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori.
    2., [utök. och kompletterade]uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2004 (Lund : 307, [1]s. :
    ISBN: 91-44-03306-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Referenslitteratur:

    Backman Jarl
    Rapporter och uppsatser
    2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
    ISBN: 978-91-44-04826-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2014 vecka 2

    Moment 1.

    Programvarukvalitet

    The art of software testing
    Myers Glenford J., Badgett Tom., Thomas Todd M., Sandler Corey
    2nd ed. : Hoboken, N.J. : Wiley : 2004 : 234 s. :
    ISBN: 0-471-46912-2 : £62.50
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tahchiev Petar.
    JUnit in action
    2nd ed. : Greenwich : Manning : c2011. : xxxiii, 467 p. :
    ISBN: 9781935182023 (pbk.) :
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Moment 2.

    Kvalitetsarbete och standardisering inom IT-området

    Standardisering
    Brunsson Nils, Jacobsson Bengt
    Stockholm : Nerenius & Santérus : 1998 : 239 s. :
    ISBN: 91-648-0157-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Computers in context : the philosophy and practice of systems design
    Dahlbom Bo, Mathiassen Lars
    Cambridge, Mass. : Blackwell : 1993 : 306 s. :
    ISBN: 1-55786-405-5 (hft)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pirsig Robert M
    Zen and the art of motorcycle maintenance
    Toronto ;a New York ;a London : Bantam books : 1974 : 373 s. :
    ISBN: 0-553-14852-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (finns i många olika upplagor, även på svenska)

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Moment 3.

    Examensarbete i informatik med inriktning mot systemvetenskap

    Hartman Jan
    Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori.
    2., [utök. och kompletterade]uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2004 (Lund : 307, [1]s. :
    ISBN: 91-44-03306-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Referenslitteratur:

    Backman Jarl
    Rapporter och uppsatser
    2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
    ISBN: 978-91-44-04826-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2011 vecka 46

    Moment 1.

    Programvarukvalitet

    Pragmatic unit testing : in Java with Unit
    Hunt Andy, Thomas David
    Raleigh : The pragmatic programmers : programmers,c 2003 : 159 s. :
    ISBN: 0-9745140-1-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The art of software testing
    Myers Glenford J., Badgett Tom., Thomas Todd M., Sandler Corey
    2nd ed. : Hoboken, N.J. : Wiley : 2004 : 234 s. :
    ISBN: 0-471-46912-2 : £62.50
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Moment 2.

    Kvalitetsarbete och standardisering inom IT-området

    Standardisering
    Brunsson Nils, Jacobsson Bengt
    Stockholm : Nerenius & Santérus : 1998 : 239 s. :
    ISBN: 91-648-0157-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Computers in context : the philosophy and practice of systems design
    Dahlbom Bo, Mathiassen Lars
    Cambridge, Mass. : Blackwell : 1993 : 306 s. :
    ISBN: 1-55786-405-5 (hft)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Pirsig Robert M
    Zen and the art of motorcycle maintenance
    Toronto ;a New York ;a London : Bantam books : 1974 : 373 s. :
    ISBN: 0-553-14852-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (finns i många olika upplagor, även på svenska)

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Moment 3.

    Examensarbete i informatik med inriktning mot systemvetenskap

    Hartman Jan
    Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori.
    2., [utök. och kompletterade]uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2004 (Lund : 307, [1]s. :
    ISBN: 91-44-03306-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).

    Referenslitteratur:

    Backman Jarl
    Rapporter och uppsatser
    2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
    ISBN: 978-91-44-04826-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst