"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Informatik B, 30 hp

Engelskt namn: Informatics B

Denna kursplan gäller: 2013-05-20 och tillsvidare

Kurskod: 2IN001

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Informatik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för informatik

Beslutad av: Institutionen för informatik, 2007-08-31

Reviderad av: Institutionen för informatik, 2013-05-17

Innehåll

Moment 1. Programmeringens grunder, 7,5 högskolepoäng
Basics of Programming, 7,5 credits
Kursmomentet behandlar principer och metoder för problemlösning med hjälp av dator och färdigheter i att konstruera datorprogram. Abstraktionens och formaliseringens roll i problemlösningsprocessen betonas och baseras på objektorienterade begrepp som association, aggregation och generalisering, klasser, objekt, metoder och inkapsling. Konstruktion av algoritmer och programflöden, datatyper och deras tillämpning ingår. Problem av olika karaktär behandlas som sortering och sökning, grafiska tillämpningar, in- och utmatning och filhantering samt tillämpningar där arrayer och länkade listor utnyttjas. Momentet syftar till att ge färdigheter i problemlösningens olika steg som kravspecifikationer för program, modularisering av program, användning av egna programbibliotek och standardbibliotek, uttestning och validering av program. Kursmomentet betonar också programmeringens plats i systemutvecklingsprocessen och dess betydelse för och beroende av övriga moment i denna. Färdigheter i programkonstruktion och praktisk förståelse för de begrepp som momentet behandlar uppnås genom laborationer med konstruktion av program på dator.

Moment 2. Databasdesign, 7,5 högskolepoäng
Database Design, 7,5 credits
Kursmomentet ger grunderna för teorin för databaser, kunskaper och färdigheter i design av databaser, med särskild hänsyn till interaktiva tillämpningar och de krav som interaktionen ställer på databasens utformning. Grundläggande begrepp som dataoberoende, datamodell, entiteter, relationer mellan entiteter, attribut, nycklar, funktionellt beroende gås igenom. Olika aspekter av design av databaser behandlas som datamodellering, normalisering, olika beskrivningsnivåer (scheman) och frågespråk. Under kursen behandlas väsentligen den relationella modellen och relationella databaser, men ger även en introduktion till alternativa ansatser inom databasarkitektur. Hur användningen av databaser realiseras genom databashanteringssystem behandlas inklusive olika frågor som rör drift av sådana system som transaktionshantering, återhämtning vid fel, säkerhet, datas tillförlitlighet och olika accessmetoder. Kursmomentet omfattar även praktiska övningar i design av databaser samt skapande och bearbetning av sådana med hjälp av SQL och ett programspråk.

Moment 3. Projektledning och arbete i IT-projekt 7,5 högskolepoäng
Project Management and Work in IT-projects, 7,5 credits
Kursmomentet ger en orientering om vad IT-projekt kan vara i olika sammanhang och hur olika situationer påverkar ledarskapet inom IT-projekt. Det behandlar hela processen från initialaproblemformuleringar, organisationsformer och projektplanering till genomförande, avslut och utvärdering av IT-projekt. Kursen ger en kritisk fördjupning av kunskap kring olika projektorganiseringsdiskurser, för- och nackdelar med projekt som organisationsform samt olika strategier för att med projekt som organisationsform uppnå olika mål. Under kursmomentet ges studenterna även möjlighet att tillämpa informationsteknik för att stödja processinriktat arbete i projektform.

Moment 4. Tillämpat IT-projektarbete 7,5 högskolepoäng
Project Work, 7,5 credits
Kursmomentet avser att ge den studerande tillfälle att självständigt genomföra ett projektarbete inom IT-området. Detta innefattar val av projekt, problemformulering och avgränsning, problemlösning samt utarbetande av en skriftlig rapport. Den skriftliga rapporten försvaras i ett seminarium. Under projektarbetet ges den studerande kunskap om och insikt i aktuella frågor rörande projekthantering inom IT-området.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Programmeringens grunder, 7,5 högskolepoäng
Efter avslutat kursmoment ska studenten kunna:
- Praktiskt tillämpa grundläggande begrepp och tekniker i utformning och implementation av fungerade program eller programkomponenter.
- Omsätta en objektorienterad specifikation i ett programmeringsspråk.
- Självständigt redogöra för programmering som profession, hantverk och funktion i ett större utvecklingssammanhang.

Moment 2. Databasdesign, 7,5 högskolepoäng
Efter avslutat kursmoment ska studenten kunna:
- Visa grundläggande kunskaper om teorin för relationella databaser.
- Visa förmåga att skapa och normalisera datamodeller.
- Skapa och bearbeta en databas med avseende på innehåll och struktur med hjälp av ett frågespråk.
- Utföra transaktioner mot en databas med hjälp av ett programspråk.
- Redogöra för faktorer som behövs för att uppnå hög säkerhet, snabb åtkomst och tillförlitlighet vid drift av databaser.
- Visa kännedom om alternativa databasarkitekturer.

Moment 3. Projektledning och arbete i IT-projekt 7,5 högskolepoäng
Efter avslutat kursmoment ska studenten kunna:
- I samarbete med andra organisera och initiera ett projektarbete.
- Föra en kritisk diskussion om fördelar och nackdelar hos projekt som organisationsform.
- Identifiera och hantera problem där projekt som organisationsform tillämpas.
- Författa, diskutera och försvara en skriftlig delprojektrapport.
- Genomföra presentationer av vetenskapliga artiklar och av egna arbeten.

Moment 4. Tillämpat IT-projektarbete 7,5 högskolepoäng
Efter avslutat kursmoment ska studenten kunna:
- Självständigt genomföra ett IT-projektarbete i samverkan med andra.
- Tillämpa en projektmodells olika faser.
- Författa, diskutera och försvara en skriftlig projektrapport.
- Aktivt och självständigt delta i seminariediskussioner.

Behörighetskrav

Univ: Informatik A, 30 hp eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.

Examination

Moment 1. Programmeringens grunder, 7,5 högskolepoäng
Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter. Som betyg på kursmomentet ges väl godkänd, godkänd eller underkänd.

Moment 2. Databasdesign, 7,5 högskolepoäng
Examinationen sker genom gruppuppgifter samt salstentamen. Som betyg på kursmomentet ges väl godkänd, godkänd eller underkänd.

Moment 3. Projektledning och arbete i IT-projekt 7,5 högskolepoäng
Examinationen sker genom en gruppuppgift, individuella inlämningsuppgifter samt deltagande vid seminarier. Som betyg på kursmomentet ges väl godkänd, godkänd eller underkänd.

Moment 4. Tillämpat IT-projektarbete 7,5 högskolepoäng
Examinationen sker genom en gruppuppgift och individuella inlämningsuppgifter. Som betyg på kursmomentet ges väl godkänd, godkänd eller underkänd.

De examinationsformer som tillämpas anges vid respektive kursmoment. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor.

Som betyg på hela kursen ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För betyget godkänd på kursen erfordras minst betyget godkänt på alla ingående kursmoment. För betyget väl godkänt på kursen erfordras att ett kursmoment bedömts som minst godkänt, samt att övriga tre ingående kursmoment har bedömts som väl godkända.

Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid institutionen för informatik.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknanden hanteras i enlighet med Umeå universitets handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå. Ansökan om tillgodoräknande på kurs/moment sänds till Umeå universitet, Studentcentrum/Examina, 901 87 Umeå.

Litteratur

  • Giltig från: 2015 vecka 9

    Moment 1.

    Programmeringens grunder

    Liang Y. Daniel
    Introduktion to Java Programming, Comprehensive Version, 10 Ed.
    Harlow: Pearson Education. : 2014 :
    Obligatorisk

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)

    Moment 2.

    Databasdesign

    Modern database management
    Hoffer Jeffrey A., Ramesh V., Topi Heikki.
    11th ed., International ed. : Boston : Pearson : c2013. : 624 p. :
    ISBN: 978-0-273-77928-5 (pbk.) : £58.99
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)

    Moment 3.

    Projektledning och arbete i IT-projekt

    Prioritera, fokusera, leverera : din snabbguide till Lean, Agile, Scrum och XP : version 1.0
    Björkholm Tomas, Brattberg Hans
    Stockholm : Crisp : 2010?] : 91 s. :
    ISBN: 978-91-978630-5-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Blomberg Jesper
    Projektorganisationen : kritiska analyser av projektprat och praktik
    1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 320 s. :
    ISBN: 91-47-07234-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att leda och arbeta i projekt : en praktisk handbok om att lyckas i projekt
    Lööw Monica, Mooij-Lindman Mireille
    4. uppl. : Malmö : Liber : 2009 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-47-08982-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)

    Moment 4.

    Tillämpat IT-projektarbete

    Prioritera, fokusera, leverera : din snabbguide till Lean, Agile, Scrum och XP : version 1.0
    Björkholm Tomas, Brattberg Hans
    Stockholm : Crisp : 2010?] : 91 s. :
    ISBN: 978-91-978630-5-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Blomberg Jesper
    Projektorganisationen : kritiska analyser av projektprat och praktik
    1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 320 s. :
    ISBN: 91-47-07234-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att leda och arbeta i projekt : en praktisk handbok om att lyckas i projekt
    Lööw Monica, Mooij-Lindman Mireille
    4. uppl. : Malmö : Liber : 2009 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-47-08982-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)

  • Giltig från: 2013 vecka 21

    Moment 1.

    Programmeringens grunder

    Liang Y. Daniel
    Introduction to Java programming : comprehensive version
    9. ed., International ed. : Harlow : Pearson Education : cop. 2013 : 1334 s. :
    ISBN: 978-0-273-77138-8 (pbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)

    Moment 2.

    Databasdesign

    Modern database management
    Hoffer Jeffrey A., Ramesh V., Topi Heikki.
    11th ed., International ed. : Boston : Pearson : c2013. : 624 p. :
    ISBN: 978-0-273-77928-5 (pbk.) : £58.99
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)

    Moment 3.

    Projektledning och arbete i IT-projekt

    Prioritera, fokusera, leverera : din snabbguide till Lean, Agile, Scrum och XP : version 1.0
    Björkholm Tomas, Brattberg Hans
    Stockholm : Crisp : 2010?] : 91 s. :
    ISBN: 978-91-978630-5-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Blomberg Jesper
    Projektorganisationen : kritiska analyser av projektprat och praktik
    1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 320 s. :
    ISBN: 91-47-07234-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att leda och arbeta i projekt : en praktisk handbok om att lyckas i projekt
    Lööw Monica, Mooij-Lindman Mireille
    4. uppl. : Malmö : Liber : 2009 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-47-08982-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)

    Moment 4.

    Tillämpat IT-projektarbete

    Prioritera, fokusera, leverera : din snabbguide till Lean, Agile, Scrum och XP : version 1.0
    Björkholm Tomas, Brattberg Hans
    Stockholm : Crisp : 2010?] : 91 s. :
    ISBN: 978-91-978630-5-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Blomberg Jesper
    Projektorganisationen : kritiska analyser av projektprat och praktik
    1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 320 s. :
    ISBN: 91-47-07234-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att leda och arbeta i projekt : en praktisk handbok om att lyckas i projekt
    Lööw Monica, Mooij-Lindman Mireille
    4. uppl. : Malmö : Liber : 2009 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-47-08982-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen)