"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ledarskap i utomhusundervisning, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-03-10

Engelskt namn: Leadership in outdoor education

Denna kursplan gäller: 2015-07-20 och tillsvidare

Kurskod: 2ID009

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2015-08-31

Innehåll

Kursen syftar till att utveckla den studerandes färdigheter i ledarskap i olika situationer utomhus för användning i friluftsledarskap. Kursen integrerar ledande teorier om ledarskap och experimentella lärandestrategier liksom reflektionsövningar för att förbättra det egna ledarskapet i friluftsliv. Därutöver har kursen som mål att öka studentens medvetenhet om möjligheter till undervisning och lärande utomhus. I kursen diskuteras och problematiseras möjliga mål med friluftsledarskap.
 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • beskriva dynamiker och processer relaterade till ledarskap och friluftsliv.
     

Färdighet och förmåga

  • planera, organisera och genomföra utomhusaktiviteter i olika naturliga miljöer
  • uppvisa kännedom om utomhustekniker och säkerhet i olika naturliga miljöer
  • tillämpa och använda vetenskapliga teorier och beprövad erfarenhet inom fältet ledarskap och gruppdynamik.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • problematisera och reflektera över olika utbildningskoncept och metoder utomhus.
  • uppvisa medvetenhet om miljömässiga problem kopplade till rekreation och friluftsliv.

Behörighetskrav

Allmän behörighet. Kursen ges på engelska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen genomförs som föreläsningar, seminarier och exkursioner.
 

Examination

Studenten examineras genom deltagande i examinerande seminarier, obligatoriska exkursioner och genom en skriftlig uppgift i ett valt ämne, som ska vara godkänt av den undervisande läraren, och ligga inom kursens ramar. 

För betyget godkänd krävs att samtliga examinationsuppgifter bedömts godkända. För betyget väl godkänd krävs därutöver att den skriftliga uppgiften är väl godkänd där särskild vikt läggs vid studentens förmåga att analysera kursens innehåll. Kursbetyget utgör en samlad bedömning av examinator. Betygsskalan är U (underkänd), G (godkänd) och VG (väl godkänd).

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Studierektor vid institutionen kontaktas vid sådana fall.

I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom ska ytterligare minst ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, så kallade uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas för omprov kan det i stället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/obligatoriska momentet.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas vid Umeå universitet. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
 

Övriga föreskrifter

Deltagande i kursen kan medföra kostnader eftersom genomförandet sker utanför campusområdet och kan medföra övernattningar. Deltagarna förväntas inneha lämplig utrustning för utomhusaktiviteter.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.