"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Motstånd och ickevåld, 7,5 hp

Engelskt namn: Resistance and Nonviolence

Denna kursplan gäller: 2024-07-29 och tillsvidare

Kurskod: 2FO035

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Freds- och konfliktstudier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2023-11-23

Innehåll

Momentet behandlar strategier för icke-militärt motstånd mot olika former av våld, hot och förtryck. Vi undersöker hur motstånd har bedrivits historiskt men också vilken roll motstånd och ickevåld spelar för samhällsutvecklingen idag. Vi tittar på vilken forskning som bedrivs om motståndets drivkrafter och konsekvenser, och vi diskuterar relationen mellan pacifism som ideologi och ickevåld som praktik.  

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat för kursen är följande: 

  • För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:  
  • Redogöra för olika former av icke-militärt motstånd mot våld, hot och förtryck och ge empiriska exempel på sådant motstånd.  
  • Redogöra för aktuell forskning om motstånd och ickevåld.  

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:  

  • Genomföra en självständig analys av en historisk eller nutida motståndskampanj med hjälp av relevant teoribildning, presentera analysen skriftligt samt kritiskt och konstruktivt granska andras arbeten.  

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:  

  • Anlägga vetenskapliga, samhälleliga och etiska perspektiv på frågor om motstånd och ickevåld.  
  • Reflektera kring hur motstånd mot våld, hot och förtryck hänger ihop med handlingsberedskap för ett hållbart samhälle.  

Behörighetskrav

Univ: Freds- och konfliktstudier A, 30 hp, eller motsvarande 

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och enskilda övningar samt handledning. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten. Närvaro är obligatorisk vid seminarie- och gruppövningar. Den som inte är närvarande tilldelas ytterligare uppgifter. 

Examination

Examinationen av momentet sker genom obligatoriska seminarier, en obligatorisk skrivarverkstad, en individuell rapport samt en kommentatorsuppgift. Redovisningen på seminarierna sker både muntligt och skriftligt samt individuellt och i grupp. Seminarierna, skrivarverkstaden och kommentatorsuppgiften kan ge betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). Den individuella rapporten kan ge betyget Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).  

Generella regler kring examination 
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen. 

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institution genomför under vecka 34 och 35. 

I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver tillämpas uppsamlingsveckor vilket innebär att kompletteringar behandlas under fasta tider på året oberoende när kursen/momentet gavs. Dessa uppsamlingsveckor sker vecka 34 och 35. 

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. 

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. 

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriven och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd, samt att studenten bereds möjlighet att anonymt ge synpunkter i digital form. 



Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). 
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. 
 
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program. 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 31

Cady Duane L.
From warism to pacifism : a moral continuum
2nd ed. : 2010 : xxi, 145 p. :
ISBN: 1439903123
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Case Benjamin S.
Street rebellion : resistance beyond violence and nonviolence
Chico, CA : AK Press : [2022] : 268 sidor :
https://s2.adlibris.com/images/62557704/street-rebellion-resistance-beyond-violence-and-nonviolence.jpg
ISBN: 9781849354868
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Why civil resistance works : the strategic logic of nonviolent conflict
Chenoweth Erica, Stephan Maria J.
New York : Columbia University Press : cop. 2011. : xvii, 296 p. :
ISBN: 0231156820
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Understanding Nonviolence : contours and context
Hallward Maia Carter, Hallward Maia Carter, Norman Julie M.
Cambridge : Polity : 2015 : 252 s. :
ISBN: 9780745680170
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Student research and report writing : from topic selection to the complete paper
Wang Gabe T., Park Keumjae
John Wiley & Sons Ltd : 2016 : 267 sidor :
ISBN: 9781118963913
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst