Engelskt namn: Crises and Crisis Management as an Empirical Phenomenon
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-22
Kurskod: 2FO028
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Freds- och konfliktstudier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen
Beslutad av: Prefekten, 2018-05-29
Reviderad av: Prefekten, 2024-02-19
Kursen ger en introduktion till olika typer av kriser och aktörer som arbetar med krishantering samt en förståelse för krishantering som en organisatorisk process. Vi går igenom samhällets förmåga och förutsättningar att förebygga, hantera och återhämta sig från olika olyckor, kriser och katastrofer både i Sverige och internationellt. En central diskussion är betydelsen av samverkan, både dess möjligheter och utmaningar. Kursen ger också en överblick över hur området samhällsskydd och beredskap har förändrats över tid och vi analyserar såväl historiska som nutida kriser.
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna
För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna
Kursen består av egna litteraturstudier, föreläsningar, seminarier samt övningar i grupp och enskilt. Kursen avslutas med en individuell skriftlig salstentamen där kursens alla delar behandlas. Seminarierna utgör obligatoriska utbildningsmoment. Student som ej deltagit i obligatoriskt utbildningsmoment ges möjlighet att på annat sätt genomföra det obligatoriska utbildningsmomentet. På vilket sätt detta sker anpassas efter undervisningens upplägg.
Momentet examineras genom obligatoriska seminarier och inlämningsuppgifter, individuellt och i grupp, samt en salstentamen (salstentamen går inte att komplettera). Seminarier och inlämningsuppgifter kan ge betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). Tentamen kan ge betyget Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För godkänt på kursen krävs godkänt på alla delar av examinationen. För betyget väl godkänd på kursen krävs dessutom väl godkänt på den skriftliga individuella salstentamen.
Generella regler kring examination
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.
I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institution genomför under vecka 34 och 35.
I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver tillämpas uppsamlingsveckor vilket innebär att kompletteringar behandlas under fasta tider på året oberoende när kursen/momentet gavs. Dessa uppsamlingsveckor sker vecka 34 och 35.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545331702).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.
Kursen avslutas med en skriven och anonym kursvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd.
Perspektiv på krishantering
Deverell Edward, Hansén Dan, Olsson Eva-Karin
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 245 s. :
ISBN: 9789144099996
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förutsättningar för krisberedskap och totalförsvar i Sverige
Försvarshögskolan : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Utgåva 4 : Karlstad : Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) : oktober 2018 : 214 sidor :
ISBN: 9789173838849
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nehls Eddy
Hur blir högre studier högre? : om skillnaden mellan elever och studenter, trampolinhögskolor och katapulthögskolor samt vikten av självständighet, tålamod och samverkan
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 181 sidor :
ISBN: 9789144135236
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Introduction to emergency management and disaster science
Phillips Brenda D., Neal David M., Webb Gary R.
Third edition. : New York : Routledge Taylor & Francis Group : [2022] : xxiv, 340 pages :
ISBN: 9780367898991
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 5-9, 11
The influence of international agreements on disaster risk reduction
Raikes Jonathan, Smith Timothy F, Baldwin Claudia, Henstra Daniel
Science Direct : 2022 :
Länk
Obligatorisk
Transforming our world : the 2030 Agenda for sustainable development : A/RES/70/1
New York : United Nations : 2015 : 41 s. :
Fritt tillgänglig via United Nations webbplats
Obligatorisk
New threats to human security in the Anthropocene Demanding greater solidarity New threats to human security in the Anthropocene Demanding greater solidarity
UNDP : 2022 :
Länk
Obligatorisk
United Nations
Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030
UNDRR : 2015 :
Länk
Obligatorisk