"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Freds- och konfliktstudier D, 30 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Peace and Conflict Studies D

Denna kursplan gäller: 2005-01-10 och tillsvidare

Kurskod: 2FO014

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Freds- och konfliktstudier: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: institutionens styrelse, 2004-11-26

Innehåll

Kursen är uppdelad i följande tre moment: Moment 1: Mellanstatliga organisationer och global styrning (International Organisations and Global Governance) 7,5hp. Momentets syfte är att utveckla de studerandes insikter inom området mellanstatliga organisationer och global styrning med inriktning mot freds- och konfliktstudier. Moment 2: Beslutsfattande i kriser och konflikter (Conflict and Crisis Decision Making) 7,5hp. Momentet utgör en fördjupning av tidigare kurser inom freds- och konfliktstudier genom studiet av beslutsfattande i kris- och konfliktsituationer. Moment 3: Självständigt arbete (Senior Thesis), 15,0hp. Ett centralt moment i kursen utgörs av författande av en självständigt producerad uppsats.

Förväntade studieresultat

Mål och innehåll: Kursens mål är att ge ytterligare fördjupade kunskaper och färdigheter i analyser rörande teoretiska och metodologiska ansatser inom freds- och konfliktforskning. Kursen syftar till kompetensutveckling inom området freds- och konfliktstudier, särskilt beträffande förmågan att självständigt analysera beslutsfattande i kris- och konfliktsituationer. Förkunskapskrav: För tillträde till kursen krävs, utöver de grundläggande behörighetskrave, att freds- och konfliktstudier A, B och C, eller motsvarande, genomgåtts med godkänt resultat.

Behörighetskrav

Univ: Kursen Freds- och konfliktstudier skall vara avklarad.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och övningar samt handledning i samband med de studerandes självständiga arbeten.

Examination

Varje moment avslutas med examination. Examinationsformerna varierar beroende på vilka undervisningsformer som tillämpats. Således förekommer skriftliga och muntliga prov på föreläsningar och kurslitteratur. Rapporter, föredragningar och recensionsuppgifter liksom aktivitet vid seminarier kan också bilda underlag för betygsättning. Betyg på kurs sätts först när alla prov har inlämnats och alla obligatoriska moment är avklarade. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov, dock högst 4 provtillfällen om inte särskilda skäl föreligger. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Studierektor/biträdande studierektor beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriflig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

Varje moment avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2005 vecka 3

Moment 1: Mellanstatliga organisationer och global styrning

Malone David M. (ed.)
The U.N. Security Council. From the Cold War to the 21st Century
Boulder, CO : Lynne Rienner : 2004 :

United Nations and Global Security
Zacher Mark W., Price Richard (eds)
London : Palgrave Macmillan : 2004 :

Tidskriftsartiklar tillkommer.

Moment 2: Beslutsfattande i kriser och konflikter

American Foreign Policy: Pattern and Process. 5th ed.
Kegley Charles W. Jr., Wittkopf Eugene R.
New York : St Martins Press : 1996 :

Problem Representation in Foreign Policy Decision Making
Sylvan Donald A., Voss James F.
Cambridge : Cambridge University Press : 1998 :

Webber Mark, et al.
Foreign Policy in a Transformed World
Harlow : Harlow, Prentice Hall : 2002 :

Tidskriftsartiklar tillkommer.