"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konfliktlösning, förhandling och medling, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Conflict Resolution, Negotiation and Mediation

Denna kursplan gäller: 2007-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 2FO003

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Freds- och konfliktstudier: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: samhällsvetenskapliga fakultetsnämden, 2007-12-17

Innehåll

Syftet med kursen är att förbereda studenterna för ett arbetsliv inom området krishantering och fredsbyggande. Kursen ska utveckla kunskap och kompetenser som utgör ett underlag för befattningar inom Sverige, på nationell och kommunal nivå, samt på regional och international nivå. Kursen ska också förbereda studenter för fördjupade studier på forskarnivå. Studierna innehåller avancerade litteraturstudier, övningar i utredningsarbete, vetenskaplig analys samt empiriska fallstudier.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - Diskutera och jämföra hur olika teorier definierar, förstår och studerar konflikter och konfliktlösning - Redovisa styrkor och svagheter i olika konfliktlösningsverktyg (inkl. förhandling och medling) - Definiera och operationaliser begrepp som är viktiga för ämnet samt använda dessa i utförandet av skrifliga och muntliga uppdrag - Identifiera, insamla och bearbeta empiriskt och teoretiskt material relevant för utförandet av skriftliga och muntliga uppdrag - Utföra självständiga analyser av konfliktsituationer och resonera om hur olika metoder för konflikthantering (inkl. förhandling och medling) kan bidra till lösningar För detta ändamål ska studenten ha - insikt i existerande samhällsvetenskapliga litteratur inom kursens ämnesområde - förmåga att tänka kritiskt och konstruktivt om konkurrerande vetenskapliga perspektiv - förmåga att självständigt identifiera, strukturera och analysera komplexa politiska skeenden -förmåga att hantera metodologifrågor och systematiskt informationsinsamlande. FÖRKUNSKAPSKRAV Examen på grundnivå inom högskolan (montsvarande).

Behörighetskrav

Särskild behörighet: Freds- och konflikstudier 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen genomförs i form av lektionsundervisning, seminarier, grupparbete, rapportskrivning och muntligt presentation.

Examination

Kursen examineras genom en kombination av seminariedeltagande, projektarbete, skrivuppgifter samt muntligt presentation. För kursen i sin helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Den studiehandledning som presenteras vid kursstarten ger ytterligare vägledning om examination. TILLGODORÄKNANDE Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeording vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). Ansökan om tillfodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs, som en del av ett Magister eller ett Mastersprogram eller som en del av utbildnigen på forskarnivå. Observera att det är den institution eller det program som tilllåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Se utbildningsplanen för Mastersprogrammet i krishantering och fredsbyggande.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 1

Albin Cecilia
Justice and Fairness in International Negotiation.
Cambridge : Cambridge University Press : 2001 :

Bercovitch Jacob
Regional Guide to International Conflict and Management 1945 to 2003.
Washington, DC : CQ Press : 2002 :

Getting to Yes. (finns även på svenska)
Fischer Roger, Urys William
Boston, MA : Houghton Mifflin : 1981 :

Kremenyuk Victor (ed.)
International Negotiation: Analysis, Approaches, Issues, 2:nd edition.
San Francisco, CA : Jossey-Bass : 2002 :

Artiklar/bokkapitel tillkommer. Utöver den obligatoriska litteraturen ansvarar studenterna för inhämtning av relevant litteratur för det individuella examinationsarbetet.