"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Master's Thesis in Business Administration (second year), 15 hp

Engelskt namn: Master's Thesis in Business Administration (second year)

Denna kursplan gäller: 2017-08-21 och tillsvidare

Kurskod: 2FE149

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2007-05-28

Reviderad av: Rektor för Handelshögskolan, 2016-11-24

Innehåll

Kursen syftar till att ytterligare utveckla studentens förmåga att självständigt genomföra och bidra till företagsekonomisk forskning. Den studerande skall, genom uppsatsen och muntligen, visa förmåga att planera, genomföra och presentera en vetenskaplig studie av relevans för ämnet företagsekonomi med inriktning mot studentens master program. Vidare avser kursen att utveckla den studerandes förmåga att kritiskt granska och bedöma såväl utrednings- som forskningsrapporter samt ge möjlighet till teoretisk fördjupning inom ett eget valt område.

Moment 1. Sidooppositioner, 0 hp
Vidare skall den studerande genomföra två skriftliga sidooppositioner på andraårs mastersuppsatser med ett aktivt deltagande vid de seminarier som dessa oppositioner avser. Sidooppositioner är alltid individuella arbeten. Sidooppositionerna ska tydligt demonstrera studentens kritiska förmåga.

Moment 2. Masteruppsats, 15 hp
Masteruppsatsen skall visa studentens förmåga att självständigt studera ett ämne inom företagsekonomi. Av särskild vikt är genomtänkt val av metod, formulering av en relevant teoretisk referensram samt en grundlig analys av det teoretiska och empiriska materialet. Vidare skall författaren identifiera möjligheten att bidra till befintlig litteratur inom det valda ämnes- eller problemområdet och göra en avsevärd och realistisk ansträngning att lämna detta bidrag. Den metodologiska diskussionen måste vara tydligt knuten till problemområdet och uppsatsen ska präglas av att de olika delarna utgör ett sammanhållet och väl integrerat verk. Uppsatsen genomförs i regel av två studenter tillsammans.

Moment 3. Huvudopposition, 0 hp
En grundlig kritisk granskning av en annan masteruppsats ska genomföras. Denna granskning ska ske genom en individuell skriftlig och muntlig huvudopposition på en annan master students arbete vid ett offentligt seminarium. Den muntliga delen genomförs vanligen tillsammans med medförfattaren på uppsatsen.

 

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:

  • visa en ingående förståelse för det valda ämnet, forskningsområdet och relaterade metodfrågor
  • identifiera ett forskningsområde och formulera ett forskningsproblem som bidrar till kunskapsbildningen inom ett specifikt fält
  • redogöra för tidigare forskning och presentera resultatet av litteraturgenomgången på ett kritiskt granskande sätt
  • genomföra en studie utifrån lämpliga vetenskapliga metoder, innefattande att samla, analysera och presentera resultaten i enlighet med antagna ontologiska och epistemologiska utgångspunkter
  • positionera forskningen och dess potentiella empiriska, teoretiska, samhälleliga och/eller metodologiska bidrag till det valda forskningsfältet
  • visa förmåga att överväga samhälleliga och etiska aspekter av forskningen
  • lämna förslag till fortsatt forskning utifrån den genomförda studien
  • försvara sitt arbete vid ett vetenskapligt seminarium
  • muntligen och skriftligen granska andra vetenskapliga rapporter på ett kritiskt granskande och konstruktivt sätt

 

Behörighetskrav

90 hp varav minst 75 hp företagsekonomi. För tillträde till kursen krävs att den studerande har avklarat minst 82,5 hp inom ett två-årigt masterprogram vid Handelshögskolan vid Umeå universitet varav minst 67,5 hp inom företagsekonomi på avancerad nivå inkluderande en masteruppsats (första året, 15 hp) och 30 hp på D-nivå inom programmets huvudinriktning. Bland genomgångna kurser ska minst 7,5 högskolepoäng avse studier i vetenskaplig metod inom företagsekonomi/samhällsvetenskap, innefattande såväl kvalitativ som kvantitativ metod.

Gymnasium Engelska B, Engelska/6

Undervisningens upplägg

Uppsatsarbetet betonar i stor utsträckning den studerandes självständiga ansvar vilket bland annat innebär att handledarnas styrning tonas ned för att därmed skapa förutsättningar för individuell frihet, kreativitet och personligt ansvarstagande. Dock förutsätts att den framväxande uppsatsen presenteras för handledaren vid minst tre tillfällen, efter överenskommelse med handledaren, under uppsatsarbetets gång. Handledning är endast garanterad för den första termin som den studerande är registrerad på kursen.

Examination

Moment 1. Sidooppositioner, 0 hp
Momentet examineras genom skriftliga sidooppositioner på två andra 2nd year master uppsatser (15 hp). Skriftliga sidooppositioner är alltid individuella arbeten. Se uppsatsmanualen för anvisningar. Därtill krävs deltagande vid det aktuella uppsatsseminariet. Bedömning sker i tvågradig skala: godkänd eller underkänd.
 
Moment 2. D-uppsats, 15 hp
Masteruppsatsen examineras genom författande och försvar av ett självständigt arbete. Bedömning sker i tregradig skala: väl godkänd, godkänd eller underkänd. Bedömning och betygssättning av uppsatsen görs av en bedömningskommitté, medan en individuell bedömning av insatsen i försvaret av uppsatsen görs vid seminarietillfället.
Om uppsatsen inte kan godkännas som i den form som föreligger vid seminariet skall eventuella kompletteringar skall ske efter handledarens (eller i förekommande fall betygsättande lärares) anvisning och lämnas in inom 4 veckor efter uppsatsseminariet eller den tidpunkt kompletteringen meddelades.

Moment 3. Huvudopposition, 0 hp
Momentet examineras genom skriftlig individuell samt muntlig huvudopposition på en annan uppsats på master nivå (15 hp). Den muntliga huvudoppositionen kan genomföras tillsammans med medförfattare på uppsatsen. Bedömning sker i tvågradig skala: godkänd eller underkänd.

Regler om självständig bearbetning av texter och referenshantering är applicerbara på alla examinerande skriftliga uppgifter under kursen.

Vad beträffar betygssättning på kursen som helhet gäller den tregradiga skalan: väl godkänd, godkänd och underkänd.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
 
Övriga föreskrifter
Uppsatsen bör i normalfallet skrivas av två författare tillsammans. Det är inte möjligt att två studenter i ett uppsatspar skriver uppsats på olika nivå (exempelvis den ena skriver examensarbete och den andra masteruppsats).
 
Handledning är endast garanterad för den första termin som den studerande är registrerad på kursen. Detta gäller oavsett hur mycket handledning som har utnyttjats.
 
Uppsatsarbetet är en campuskurs som förutsätter personlig närvaro för handledning, deltagande i seminarier och samarbete med uppsatspartnern.
 
För studerande som följer ett mastersprogram skall det ämnesområde som uppsatsen behandlar ligga inom det område som den studerande fördjupat sig i.
 
En tumregel för uppsatsens omfattning är ca 50 – 70 sidor.
 
Det empiriska underlaget som används i uppsatsen ska vid förfrågan finnas tillgängligt för handledare, huvudopponenter och bedömare i sin fullständiga form (rådata).
 
Försvar av egen uppsats bör om möjligt ske först efter det att de obligatoriska sidooppositionerna är godkända.
 
Uppsatsseminariet och huvudoppositionen genomförs normalt vid kursslutet (vanligen terminsslutet). För studenter som inte hinner färdigt med uppsatsen under terminen anordnas seminarium under annonserade uppsatsperioder givet att det då finns tillgängliga opponenter.
 
När betyg meddelats skall arkivexemplar av uppsatsen inlämnas snarast, och senast inom 4 veckor, i såväl pappersform som i digital form, se: http://www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/tryckning-och-arkivering/




 

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 33

Kurslitteratur

Moment 1

Anvisningar för sidooppositions-PM finns att tillgå i manualen för uppsatsarbete som finns tillgänglig via: http://www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/uppsatsmanual/

Moment 2

Litteratur sökes individuellt. En lista på rekommenderad metodlitteratur finns via appendix i manualen för uppsatsarbete.

Moment 3

Anvisningar för huvudopposition finns att tillgå i manualen för uppsatsarbete.

Referenslitteratur till kursen

Umeå School of Business and Economics (latest edition)
Thesis writing in Business Administration. Thesis manual.
Företagsekonomi :
Läsanvisning: Tillgänglig via: http://www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/uppsatsmanual/?languageId=3

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter. Ytterligare individual litteratur som fokuserar på ett speciellt mråde kan komma att behövas för att genomföra uppgiften