"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekonomistyrning A, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Management Accounting A

Denna kursplan gäller: 2008-09-08 och tillsvidare

Kurskod: 2FE132

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2008-04-22

Reviderad av: lewi001, 2009-11-11

Innehåll

Kursen syftar till att skapa en förståelse för metoder och modeller som används i ett företags interna styrning och planering. Inledningsvis syftar kursen till att skapa en kännedom om kopplingen mellan företagets övergripande mål och strategier och olika modeller som används för styrning och planering (t ex budgetering och kalkylering), samt att skapa en grundläggande förståelse för begrepp som är centrala inom ekonomistyrningen. Därefter sker en fördjupning inom områdena budgetering, kalkylering och kostnadsfördelning. Budgetering behandlar företagets budgetsystem med dess olika delbudgeter, hur resultat- likviditets- samt balansbudget upprättas och används inom ramen för företagets årsplanering. Kopplingar görs också till alternativa styrmekanismer såsom balanserat styrkort. Kostnadsfördelning och kalkylering behandlar olika metoder för att fördela ett företags kostnader och beräkna kostnaderna för ett företags produkter och tjänster. De metoder som behandlas är bl a bidragskalkylering, påläggskalkylering, samt aktivitets baserad kalkylering. Vidare diskuteras hur olika metoder för kostnadsfördelning och kalkylering kan användas som ett beslutsunderlag för prissättning och val av produktmix på kort och lång sikt.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: • ge exempel på hur företagsledning kan planera, styra och kontrollera verksamheter inom främst produktions- och tjänsteföretag • upprätta produktkalkyler som basers på fullständig och ofullständig kostnadsfördelning. • upprätta olika delbudgeter, samt redogöra för de aktuella teoretiska aspekter som påverkar såväl upprättande av budgetsystem som själva processen • redogöra för aktuella utvecklingstendenser och trender inom ekonomistyrning, så som exempelvis om aktivitetsbaserad styrning och Balanced Scorecard. • använda kalkylprogrammet Excel.

Behörighetskrav

Ma C, Sh A (Områdesbehörighet 4 med ett eller flera undantag)

Undervisningens upplägg

Kursen kommer att genomföras med hjälp av en pedagogisk Internetbaserad plattform med vars hjälp föreläsningar, lektioner, kommunikation och diskussion hanteras. För att kunna följa kursen krävs att studenten har tillgång till en dator med Internetuppkoppling och kalkylprogrammet Excel.

Examination

Examinationen sker genom skriftliga duggor, hemtentamen, caseuppgifter som löses i grupp och caseuppgifter som löses individuellt samt diskussioner i grupper. Material inom lärplattformen kan ligga till grund för examinationen. Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter kursens slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges enligt de kursfordringar som då gäller. För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. Efter två underkända prov har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (Vg). För att bli godkänd på hela kursen krävs att den studerande fullgjort alla examinationsgrundande delar i kursen samt erhållit minst 50 % av de enskilda avsnittens sammanlagda vägda poängsumma. För betyget Väl godkänd på kursen krävs på motsvarande sätt att studenten erhållit minst 75% av de enskilda avsnittens sammanlagda vägda poängsumma. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.