"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Internationell ekonomi, 7,5 hp

Engelskt namn: International Economics

Denna kursplan gäller: 2024-09-09 och tillsvidare

Kurskod: 2EC203

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-06-20

Innehåll

Den här kursen ger en förståelse för teorier, policys och praxis relaterade till internationell handel. Studenterna kommer att introduceras till de teorierna som förklarar handelsmönster, de policys som styr handel och dess praktiska konsekvenser för företag och ekonomier.

Genom en kombination av teoretiska ramverk och fallstudier kommer studenterna att utforska ämnen som komparativa fördelar, handelsmönster, tullar, handelsavtal och globaliseringens påverkan på ekonomisk välfärd. Detta tillvägagångssätt hjälper studenterna att förstå de praktiska konsekvenserna av ekonomiska principer och policys.

Kursen innefattar analyser av hur globaliseringen och den ökande sammanlänkningen mellan ekonomier påverkar ekonomisk välfärd, inklusive dess konsekvenser för inkomstfördelning och sysselsättning. Detta innefattar att undersöka hur handel kan leda till effektivitetsvinster, ökad valfrihet för konsumenterna och högre levnadsstandard, samt att beakta potentiella nackdelar som arbetsplatsförskjutning och inkomstojämlikhet.

Sammanfattningsvis ger kursen studenterna en förståelse för teori, policy och praxis inom internationell handel och förbereder studenterna för att analysera och bidra till diskussioner om globala ekonomiska frågor.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • förklara de grundläggande teorierna inom internationell handel, inklusive komparativa fördelar, Ricardianska modellen, Heckscher-Ohlin-modellen och gravitationsmodellen.
  • förklara framväxande trender inom globala handelsmönster, inklusive handelsspänningar och handelskrig, samt deras konsekvenser för global ekonomisk stabilitet och välfärd.

Färdighet och förmåga

  • analysera effekterna av olika handelspolicys, såsom tullar, kvoter och subventioner, på inhemska och internationella marknader och bedöma deras konsekvenser för ekonomisk välfärd och effektivitet.
  • tillämpa handelsmodeller på verkligt data.
  • kommunicera ekonomiska idéer och argument effektivt på engelska.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • utvärdera rollerna och påverkan av internationella handelsavtal, inklusive regionala handelsavtal och multilaterala avtal, som styrs av organisationer som Världshandelsorganisationen (WTO), på deltagande ekonomier.
  • kritiskt bedöma globaliseringens påverkan på olika aspekter av ekonomisk aktivitet, inklusive arbetsmarknader, inkomstfördelning, teknologisk utveckling och miljömässig hållbarhet.
  • utvärdera olika handels- och utvecklingsstrategier för utvecklingsländer med hänsyn till deras effektivitet och utmaningar.
  • beakta etiska överväganden inom internationell handel, inklusive rättvisa, likvärdighet och miljömässig hållbarhet, samt vikten av globalt samarbete för att hantera gemensamma utmaningar
  • kommunicera ekonomiska idéer och argument effektivt på engelska.

Behörighetskrav

30 hp nationalekonomi samt Matematik 3b/3c och Engelska 6 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Lärandet stöds av klassrumsundervisning och handledning.

Examination

Examinationen består av en individuell skriftlig inlämningsuppgift och en individuell skriftlig salstentamen.

På kursen används följande betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

Kursbetyget baseras på en sammanfattande bedömning av resultaten på ingående prov och sätts efter avslutad kurs när samtliga prov är bedömda. För att erhålla betyget Godkänd (G) på kursen krävs att samtliga prov inom aktuellt kurstillfälle är godkända.

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas.

En student som har underkänts på en examination vid två provtillfällen har rätt att vid nästa omprovstillfälle få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Akademisk integritet och fusk

Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.