"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Industriell organisation, 5 hp

Engelskt namn: Industrial Organization

Denna kursplan gäller: 2024-09-09 och tillsvidare

Kurskod: 2EC202

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-06-20

Innehåll

Målet med kursen är att ge studenterna en god förståelse för marknadsstrukturer, företags beteende och välfärdsekonomiska utfall. Kursen introducerar mer realistiska modeller för företag och marknader än vad som används på de inledande kurserna och ger studenterna teoretiska och empiriska kunskaper om konsekvenserna av oligopol, produktdifferentiering, samarbete, karteller, in- och utträde samt strategiskt beteende.

Utgångspunkten för analysen är marknadsmakt och förekomsten av friktioner av olika slag såsom begränsad information, transaktionskostnader och inträdeshinder. Kursen diskuterar hur marknader är organiserade och hur företag interagerar givet dessa typer av friktioner.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Förklara grundläggande spelteoretiska begrepp.
  • Förklara den ekonomiska innebörden av första och andra ordningens villkor för vinstmaximering.

Färdighet och förmåga

  • Förklara och tillämpa centrala begrepp inom ämnet som priselasticitet, olika kostnadsbegrepp, och mått på marknadsmakt och marknadskoncentration.
  • Härleda och förklara det representativa företagets vinstmaximeringsbeslut på såväl kort som lång sikt och förklara effekterna på ekonomisk välfärd under olika marknadsstrukturer.
  • Tillämpa grundläggande spelteoretiska begrepp för att lösa problem relaterade till industriell ekonomi.
  • Redogöra för och analysera hur olika marknadsstrukturer kan uppstå och hur olika marknadsstrukturer, företagsstrategier och produktdifferentiering påverkar ekonomisk välfärd.
  • Kommunicera ekonomiska idéer och argument effektivt på engelska.

Behörighetskrav

30 hp nationalekonomi samt Matematik 3b/3c och Engelska 6 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Lärandet stöds genom föreläsningar.

Examination

Examinationen består av en individuell skriftlig salstentamen.

På kursen används följande betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca två månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas.

En student som har underkänts på en examination vid två provtillfällen har rätt att vid nästa omprovstillfälle få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Akademisk integritet och fusk

Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 37

Industrial organization : contemporary theory and empirical applications
Pepall Lynne, Richards Daniel Jay, Norman George
5. ed. : Hoboken, NJ : Wiley : cop. 2014 : ix, 709 s. :
ISBN: 9781118250303
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst