"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Informationssökning, 7,5 hp

Engelskt namn: Information Literacy

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 2BV004

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biblioteks- och informationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Sociologiska institutionen

Beslutad av: Institutionsstyrelsen vid sociologiska institutionen, 2008-11-20

Reviderad av: Sociologiska institutionen, 2009-11-16

Innehåll

Kursen ger grundläggande kunskaper om informationssökning i kataloger, databaser samt på webben. Vidare behandlas begreppet informationskompetens och hur det kan tillämpas på det egna lärandet och användas som ett instrument i informationssökning. Kursen behandlar hela processen från informationssökning till vetenskaplig publicering. Här behandlas även upphovsrätt och källkritik. Kursen läses med fördel i anslutning till annan kurs där uppsatsskrivning ingår. I kursen ingår följande delar: Bibliotekets resurser Forskningsbiblioteket som resurs i högre utbildning och forskning. Det lokala biblioteket och dess lokaler, samlingar och service som exempel. Syftet med detta moment är att göra studenten bekant med den infrastruktur som omger den information och den litteratur som finns i ett forskningsbibliotek. Den praktiska delen av detta moment innebär att studenten blir bekant med sitt eget forskningsbibliotek och dess resurser. Informationssökning och informationskompetens Hur söker man information? Boolsk logik och andra sökmetoder. Skillnader mellan kataloger, databaser och webben. Ämnesordslistor, tesaurer och index. Att formulera en sökstrategi och välja rätt informationskällor. Den praktiska delen av detta moment utgörs av övningar i att formulera bra sökfrågor för olika informationskällor, att välja rätt hjälpmedel i varje databas och att genomföra dessa sökningar samt att bedöma resultatet dels ur ett tillgänglighetsperspektiv, dels ur ett kvalitetsperspektiv. Vetenskaplig publicering och uppsatsskrivning Genomgång av olika typer av vetenskaplig publicering och hur den skiljer sig från annan publicering. Den vetenskapliga publiceringsprocessen i relation till olika informationsbehov. Att skriva en uppsats. Hur man använder litteratur om att skriva uppsats. Genomgång av olika modeller (Harvard, Oxford, Chicago, APA, MLA, m fl) för att citera och referera samt för formatering av litteraturförteckningar. Introduktion till referenshanteringsprogram. Upphovrätt och källkritik Vem äger en text? Gällande lagstiftning presenteras och förklaras. Exempel på fall där upphovsrätt missbrukas och där rena brott mot upphovrätten föreligger. Kan man lita på det man läser? Träning i att kritiskt bedöma en text med avseende på vem som står bakom den, syftet bakom publiceringen, mm.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska du kunna följande: • Kunna göra enkla sökningar i bibliotekets katalog och förstå den information du får fram. • Kunna välja rätt bland de databaser biblioteket tillhandahåller när du skall söka efter artik-lar/fakta samt kunna göra enkla sökningar och veta hur du får fram själva artikeln / de data du söker. • Kunna använda sökmaskiner och göra sökningar på webben och ur träffmängderna välja ut relevant material. • Veta hur du kan skilja en vetenskaplig artikel från andra typer av artiklar. Du skall också ha fått insikt i: • Vad som menas med informationskompetens • Vad som menas med källkritik och hur du själv kan vara källkritisk. • Hur du bör lägga upp arbetet med att skriva en uppsats (motsv). Du bör också ha fått grundläggande kunskaper i hur man citerar, refererar och skriver litteraturförteckningar (källhänvisningar) på ett korrekt sätt för de olika typerna av källor som du normalt kommer att använda.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges som distanskurs med föreläsningar och övrigt studiematerial distribuerat till studenterna via en kurswebbsida och via lärplattformen Cambro. Kursen ges med fördröjd studietakt. Inga obligatoriska samlingar. För att kunna delta i undervisningen behövs tillgång till dator utrustad med ljudkort och modem eller fast internetuppkoppling, gärna också cd-läsare. All undervisning kommer att ske i Windowsmiljö.

Examination

Examinationen sker kontinuerligt i form av diagnostiska och självrättande prov samt inlämningsuppgifter. På kursen ges något av betygen godkänd eller underkänd. 7. Tillgodoräknande Kursen kan ingå i en kandidat- eller magisterexamen. Kursen ingår i fortbildning inom Biblioteks- och informationsvetenskap. För ytterligare information, kontakta studievägledaren, Barbro Hedlund, http://www.umu.se/soc/personal/hedlund_barbro.htm. Se också ”Regelsamling för grundutbild-ningen vid Umeå universitet”. http://www.student.umu.se/regelsamlingen

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 9

All obligatorisk litteratur finns tillgänglig via kursens webbsida; se

Biblioteksguiden för studerande http://www.ub.umu.se/amnesguider/guide/ (Det kommer att finnas info i kursen när den startar om vilka delar som hör till vilket kursavsnitt)

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Om du inte vill använda denna bok eller inte får tag i den såg går det bra att anväda en annan bok uppsatsskrivande. Samråd medläraren.

Källkritik för Internet
Leth Göran, Thurén Torsten
Stockholm : Styrelsen för psykologiskt försvar : 2000 : 151 s. :
http://www.krisberedskapsmyndigheten.se/upload/524/kallkritik_internet_spf.pdf

En del litteratur kommer du själv att få leta fram utifrån uppgifter som finns i kursen.