"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Magisteruppsats i befolkningsstudier, 15 hp

Engelskt namn: Master Thesis in Population Studies

Denna kursplan gäller: 2017-06-26 och tillsvidare

Kurskod: 2BS005

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Befolkningsstudier: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Enheten för demografi och åldrandeforskning

Beslutad av: Föreståndaren, 2017-06-26

Innehåll

Kursen är inriktad på att genomföra ett självständigt uppsatsarbete motsvarande 10 veckors heltidsarbete inom något område som har relevans för det befolkningsvetenskapliga ämnesområdet. Studenten får tillfälle att tillsammans med lärare/handledare och andra studenter diskutera val av ämne för uppsatsen. Uppsatsen behandlas på ett oppositionsseminarium och vid detta tillfälle förväntas även studenten att själv konstruktivt granska en annan uppsats.  

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter fullföljd kurs förväntas studenten:
- Visa fördjupad kunskap inom ett specifikt område inom det befolkningsvetenskapliga ämnesområdet relaterad till uppsatsens syfte och frågeställningar.  

Färdighet och förmågor
Efter fullföljd kurs förväntas studenten:
- Att självständigt identifiera och formulera relevanta forskningsfrågor inom det befolkningsvetenskapliga ämnesområdet,
- visa förmåga på och självständigt kunna utforma och motivera en undersökningsdesign i förhållande till de formulerade forskningsfrågorna och i enlighet med etablerade forskningsmetoder och etiska riktlinjer,
- visa förmåga att självständigt sammanställa och kritiskt förhålla sig till vetenskaplig teori och metod, 
- visa förmåga att självständigt tillämpa vetenskapliga metoder,
- självständigt författa och försvara en vetenskaplig uppsats som ger ett bidrag till kunskap och forskning inom ämnesområdet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter fullföljd kurs förväntas studenten:
- Visa förmåga att kritiskt förhålla sig till studiens resultat, 
- kritiskt granska en annan students motsvarande arbete beträffande upplägg, genomförande, resultat och slutsatser. 
 

Behörighetskrav

För att antas till kursen krävs kandidatexamen som omfattar minst 180 högskolepoäng med 90 högskolepoäng i något av ämnena kulturgeografi, geografi, statistik, sociologi, nationalekonomi, historia, epidemiologi, psykolog, demografi, befolkningsstudier eller annan motsvarande examen. Därutöver krävs 30 högskolepoäng på avancerad nivå i befolkningsstudier eller motsvarande. Därutöver krävs 7,5 högskolepoäng i kvantitativ metod eller motsvarande och engelska B/6 från gymnasieskolan.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av seminarier och individuell handledning. Handledningsresurser ges under den termin studenten läser kursen. Seminarierna är examinerande. All undervisning på kursen sker på engelska.

Examination

​Examination sker genom en individuellt författad uppsats som presenteras och försvaras på ett examinerande seminarium, samt genom opposition på en annan students uppsats. Studenten ska också delta på andra studenters uppsatsseminarier. Vikt läggs vid såväl muntlig som skriftlig framställning. På oppositionen ges betyget Underkänd(U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges någon av betygen Underkänd(U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). För att ha möjlighet att erhålla betyget VG krävs att uppsatsen examineras under terminen för förstagångsregistrering på kursen.

Examination baserad på den kursplan som gällde då kursen genomfördes är garanterad upp till två år efter den första kursregistreringen på kursen.

Student som examinerat och därvid fått betyget ”Godkänd” har inte rätt att göra om examinationen för att försöka få ett högre betyg.

Det är inte möjligt att överklaga betyg, men en student har rätt att ifrågasätta betyget och/eller be om en annan examinators bedömning.

När en student har blivit underkänd vid två examinationstillfällen har studenten rätt att begära en annan examinator. En skriftlig begäran härom skall inlämnas till programansvarige.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.