"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Befolkningsanalytiska metoder, 7,5 hp

Engelskt namn: Population analysis

Denna kursplan gäller: 2018-06-11 och tillsvidare

Kurskod: 2BS003

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Befolkningsstudier: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Enheten för demografi och åldrandeforskning

Beslutad av: Föreståndaren, 2017-06-26

Reviderad av: Föreståndaren, 2018-06-26

Innehåll

Kursen behandlar avancerade statistiska metoder för befolkningsanalys. Centrala inslag är metoder och analyser av olika typer av befolkningsdata, exempelvis registerdata, survey, folkräkningar och kyrkböcker. Under kursens gång behandlas kvantitativa metoder för att studera befolkningsstruktur, så som life tables, population rates och befolkningsprognoser. Kursen behandlar även olika regressionsmetoder som är användbara för befolkningsanalys, bland annat linjär och logistisk regression. Praktiska moment baseras på unika svenska och internationella befolkningsdata och inkluderar insamling, bearbetning och analys.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter fullföljd kurs förväntas studenten:
-    Redogöra för olika metoder som används för att analysera befolkningsstrukturer och demografiska förändringar, 

Färdighet och förmågor
Efter fullföljd kurs förväntas studenten:
-    Självständigt kunna tillämpa och förstå kvantitativa mått som används för att beskriva befolkningsstrukturer och demografiska förändringar,
-    förstå och behärska avancerade regressionstekniker, 
-    använda kvantitativ data för mer avancerade statistiska befolkningsanalyser,
-    analysera olika befolkningsfrågor med hjälp av relevanta analysmetoder och mjukvaror,
-    muntligt och skriftligt kunna sammanställa och presentera resultat av självständigt genomförda dataanalyser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter fullföljd kurs förväntas studenten:
-    kritiskt tolka och granska egna och andras dataanalyser. 

Behörighetskrav

För att antas till kursen krävs 120 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng i något av ämnena kulturgeografi, geografi, statistik, sociologi, nationalekonomi, historia, epidemiologi, psykolog, demografi, befolkningsstudier eller annan motsvarande examen. Därutöver krävs 7,5 högskolepoäng i kvantitativ metod eller motsvarande och engelska B/6 från gymnasieskolan.

Undervisningens upplägg

Undervisningens upplägg är en kombination av föreläsningar och datorövningar. En betydande del av undervisningen sker i form av lärarledda gruppövningar i datalabb eller som individuell handledning. All undervisning sker på engelska.

Examination

Kursen examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter. Kursbetyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan för kursen består av betygen Underkänd(U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd (G) på hela kursen krävs betyget Godkänd (G) på samtliga examinerande uppgifter. 
 
Examination baserad på den kursplan som gällde då kursen genomfördes är garanterad upp till två år efter den första kursregistreringen på kursen.

Student som examinerat och därvid fått betyget ”Godkänd” har inte rätt att göra om examinationen för att försöka få ett högre betyg.

Det är inte möjligt att överklaga betyg, men en student har rätt att ifrågasätta betyget och/eller be om en annan examinators bedömning.

När en student har blivit underkänd vid två examinationstillfällen har studenten rätt att begära en annan examinator. En skriftlig begäran härom skall inlämnas till programansvarige.
 

Litteratur

Giltig från: 2019 vecka 25

Hinde Andrew
Demographic Methods
. Oxford University Press : 2006 :

Dalgaard Peter
Introductory statistics with R
2. ed. : New York : Springer : cop. 2008 : xvi, 363 s. :
ISBN: 978-0-387-79053-4 (pbk. : alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst